Ciasto salceson (rolada waflowa)
Zanurz się w smak dzieciństwa i rozkoszuj się niesamowitym ciastem Salceson, zwane też roladą waflową. Ten niezapomniany deser, popularny w wielu polskich domach, jest wspaniałym połączeniem chrupiących wafli i łagodnej, kremowej masy czekoladowej. Ciasto salceson z wafli to propozycja dla wszystkich osób, które szukają oryginalnych pomysłów na domowe wypieki. Unikalny kształt, aromatyczny smak i tekstura ciasta na pewno skradną Twoje serce. Jego przygotowanie nie wymaga specjalistycznych umiejętności cukierniczych ani skomplikowanych składników. Ciasto salceson to prosty przepis, który z pewnością przypadnie do gustu każdemu łasuchowi.
admin
Składniki:
- 1 paczka czekoladowych wafli tortowych, w kształcie kwadratów
- 250 g masła
- 3 łyżki kakao
- 1/4 szklanki cukru
- 250 g herbatników
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
- 200 ml gorącej wody
- 1/2 szklanki orzechów
- 1/2 szklanki rodzynek
Ciasto salceson (rolada waflowa) – jak zrobić?
- Dwie ściereczki mocno zwilżamy. Przykrywamy wafle do momentu aż zmiękną.
- Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wody.
- Masło rozpuszczamy, dodajemy kakao, cukier i lekko rozkruszone herbatniki.
- Łączymy z galaretką i dodajemy ulubione orzechy i bakalie.
- Gęstą masę wykładamy równomiernie na wafle.
- Zwijamy dość sztywno i zawijamy w folię spożywczą.
- Wkladamy do lodówki na minimum 2 godziny, najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Ciasto salceson (rolada waflowa) – dodatkowe informacje
Możemy dodać dowolne bakalie, orzechy i cukierki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto rumowe
Następny przepis: Ciasto snikers z miodowymi orzeszkami solonymi