Ciasto salceson (rolada waflowa)

Ciasto salceson (rolada waflowa)

Zanurz się w smak dzieciństwa i rozkoszuj się niesamowitym ciastem Salceson, zwane też roladą waflową. Ten niezapomniany deser, popularny w wielu polskich domach, jest wspaniałym połączeniem chrupiących wafli i łagodnej, kremowej masy czekoladowej. Ciasto salceson z wafli to propozycja dla wszystkich osób, które szukają oryginalnych pomysłów na domowe wypieki. Unikalny kształt, aromatyczny smak i tekstura ciasta na pewno skradną Twoje serce. Jego przygotowanie nie wymaga specjalistycznych umiejętności cukierniczych ani skomplikowanych składników. Ciasto salceson to prosty przepis, który z pewnością przypadnie do gustu każdemu łasuchowi.

Składniki:

  • 1 paczka czekoladowych wafli tortowych, w kształcie kwadratów
  • 250 g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 1/4 szklanki cukru
  • 250 g herbatników
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • 200 ml gorącej wody
  • 1/2 szklanki orzechów
  • 1/2 szklanki rodzynek

Ciasto salceson (rolada waflowa) – jak zrobić?

  1. Dwie ściereczki mocno zwilżamy. Przykrywamy wafle do momentu aż zmiękną.
  2. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wody.
  3. Masło rozpuszczamy, dodajemy kakao, cukier i lekko rozkruszone herbatniki.
  4. Łączymy z galaretką i dodajemy ulubione orzechy i bakalie.
  5. Gęstą masę wykładamy równomiernie na wafle.
  6. Zwijamy dość sztywno i zawijamy w folię spożywczą.
  7. Wkladamy do lodówki na minimum 2 godziny, najlepiej na całą noc.

Smacznego!

Ciasto salceson (rolada waflowa) – dodatkowe informacje

Możemy dodać dowolne bakalie, orzechy i cukierki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto rumowe
Następny przepis: Ciasto snikers z miodowymi orzeszkami solonymi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode