Ciasto rumowe
Podniebny placek rumowy, to doskonała propozycja dla tych, którzy cenią intensywne i wyraziste smaki. Docenią go zarówno miłośnicy rumu, jak i osoby szukające oryginalnych pomysłów na deser. Doskonale łączy w sobie wilgotność i gęstość ciasta z delikatną nutą słodyczy. Idealnie dopełnia smakową ucztę, a dodatek rumu nadaje mu wyjątkowego, niepowtarzalnego charakteru. W tym przepisie składniki jak: mąka, masło, jajka, kakao, cukier i oczywiście rum, spotykają się, aby stworzyć prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej. Niezwykle łatwy w przygotowaniu, ale zaskakujący swoim bogatym smakiem.
admin
Składniki:
- -biszkopt- z 3 jajka
- KREM
- -mleko 3,2 % 1 szklanki
- -cukier 1 szklanka
- -jajka 3 sztuki
- -masło 20 dkg
- -margaryna 12,50 dkg
- -ciastka 6 paczek
- -rum 100 mililitrów
- -wiórki kokosowe 4 łyżki
- LUKIER
- -cukier puder 1,50 szklanki
- -woda 5 łyżek
Ciasto rumowe – jak zrobić?
- Zagotować mleko z cukrem, wychłodzić.
- Odlać trochę zimnego mleka, dodać jajka dokładnie roztrzepać. Mleko powtórnie zagotować, wlać jajka cały czas mieszając, zagotować. Odstawić do przestudzenia.
- Margarynę z masłem rozkręcić, stopniowo dodając masę jajeczną.
- Na zimnym biszkopcie rozsmarować krem. Na kremie ułożyć ciastka, skropić wszystko rumem.
- Cukier puder zalać gorącą wodą, wymieszać. Ciastka polukrować na prawie zastygły lukier, posypać wiórki kokosowe albo posypkę czekoladową. SMACZNEGO!!!!! Blaszka 25 x 25 cm.
Ciasto rumowe – dodatkowe informacje
Zamiast rumu, można dodać aromatu rumowego… to nie będzie to samo ale można podawać dzieciom
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto różane (z płatków dzikiej róży)
Następny przepis: Ciasto salceson (rolada waflowa)