Ciasto Rajski ptak
Czy są smaki, które kojarzą Ci się z wakacjami na tropikalnej wyspie? Jeśli tak, to z pewnością pokochasz nasz przepis na ciasto „Rajski Ptak”. To niezwykle soczyste ciasto, które zawdzięcza swój smak połączeniu egzotycznych owoców i lekkiego, puszystego biszkoptu. Jego barwne warstwy nie tylko wyglądają atrakcyjnie, ale także rozpływają się w ustach, dostarczając prawdziwych kulinarnych doznań. Ten przepis to ciekawa propozycja dla wszystkich miłośników słodkości, którzy chcą poczuć na swoim podniebieniu nutę egzotyki. Ciasto „Rajski Ptak” to prawdziwa uczta dla zmysłów!
admin
Składniki:
- BISZKOPT:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- MASA SEROWA:
- 500g zmielonego twarogu
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 galaretka szafirowa
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- MASA KOKOSOWA:
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 1/3 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- DODATKOWO:
- 1 galaretka niebieska
- 1 1/2 szklanki wody
- 1 op. ptasiego mleczka o smaku kokosowym
Rajski ptak – przepis na ciasto
- BISZKOPT: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka i kiedy zaczną sztywnieć na najwyższych obrotach miksera dodawać porcjami cukier. Łyżka po łyżce. Zmniejszyć obroty i dodać po jednym żółtku. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać i dodać do masy. Delikatnie wmieszać za pomocą szpatułki. Wlać do formy (21×25) z papierem na dnie. Boków nie należy smarować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec przez 30 minut. Po tym czasie wyjąć biszkopt z piekarnika i razem z formą upuścić na podłogę z wysokości 50 cm. Wystudzić w formie. Zimny biszkopt przekroić na pół.
- Dobrze zmielony twaróg (użyłam z wiaderka) połączyć z cukrem. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody i przestudzoną połączyć z serem. Zimną śmietankę kremówkę ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w masę sernikową.
- Kiedy ser zacznie tężeć wylać około 1/3 masy na biszkopt. Ułożyć ptasie mleczko rogiem do dołu w czterech rzędach. Jedno za drugim. Wylać resztę masy sernikowej. Wygładzić wierzch i przykryć drugą połówką biszkoptu. Wstawić do lodówki.
- MASA KOKOSOWA: Żelatynę namoczyć w około 2 łyżkach mleka. Resztę wlać do garnuszka ze śmietanką, cukrem i wiórkami kokosowymi. Zagotować i wlać rozpuszczoną żelatynę. Studzić w temperaturze pokojowej czasami mieszając, aby nie zrobił się kożuch. Kiedy zacznie gęstnieć rozsmarować na wierzchu biszkopta.
Niebieską galaretkę rozpuścić w wodzie i wylać na wierzch ciasta. Odstawić do stężenia.
Smacznego!
Ciasto Rajski ptak – dodatkowe informacje
Ciasto Rajski ptak najlepiej kroić ciepłym nożem w pionie z góry na dół.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto ,,Puszek '' siostry Anastazji
Następny przepis: Ciasto różane (z płatków dzikiej róży)