Ciasto pijana zakonnica
Składniki:
- Biszkopt wysoki:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki octu
- 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki
- Poncz:
- ½ szklanki wody
- 3 łyżki cukru pudru
- cukier waniliowy
- 2 łyżki kakao
- 4 kieliszki wódki
- ¼ kostki margaryny
- Bita śmietana:
- 1 litr kremówki 30-36%
- pół litra cukru pudru (można mniej)
- 3 czubate łyżeczki żelatyny
- pół litra wrzątku
- Wierzch:
- czekolada mleczna
- 1 łyżka masła
- 6 łyżek mleka
Ciasto pijana zakonnica – jak zrobić?
- Wykonanie biszkoptu:
Całe jajka połączyć z cukrem, miksować do rozpuszczenia cukru, wlać 2 łyżki octu i miksować, dodać przesianą mąkę z proszkiem i mieszać chwilę na małych obrotach. Ciasto wlać na blachę wyłożoną papierem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 1600 ok. 25 minut (termoobieg) do suchego patyczka.
W gorącym biszkopcie zrobić dziurki (końcówką od drewnianej łyżki) w ostępach 2-3 cm.
- Wykonanie ponczu:
Wszystkie składniki zagotować i wlać do dziurek w biszkopcie.
- Wykonanie bitej śmietany:
Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia i schłodzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Do ubitej kremówki dodać schłodzoną żelatynę i mieszać na wolniejszych obrotach. Całą kremówkę wyłożyć na schłodzony biszkopt polany ponczem.
- Wykonanie polewy:
Składniki na polewę rozpuścić na małym ogniu. Jak polewa będzie schłodzona, polać nią kremówkę.
- Ciasto schłodzić w lodówce.
Ciasto pijana zakonnica – dodatkowe informacje
Forma: 25 x 40cm.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: ciasto Pijak
Następny przepis: Ciasto/placek ze śliwkami i kruszonką (ekspresowe)