Ciasto pijana zakonnica

Ciasto pijana zakonnica

Ciasto „Pijana Zakonnica” to wyjątkowe połączenie smaków i aromatów, które zadowoli nawet najbardziej wymagających miłośników słodkości. Ten nietypowy deser jest królewskim połączeniem miękkiego biszkoptu, przepysznej kawy oraz wyrafinowanego likieru. Tytuł przepisu wzbudza ciekawość, a już pierwszy kęs potrafi zaskoczyć nieoczekiwaną mieszanką smaków. Ciasto „Pijana Zakonnica” to propozycja zarówno na rodzinne spotkania, jak i na specjalne okazje. Niezależnie od okoliczności, zawsze robi duże wrażenie na gościach. Idealne dla tych, którzy chcą spróbować czegoś innego, ale jednocześnie kochają klasyczne połączenia.

Składniki:

  • Biszkopt wysoki:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki octu
  • 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki
  • Poncz:
  • ½ szklanki wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao
  • 4 kieliszki wódki
  • ¼ kostki margaryny
  • Bita śmietana:
  • 1 litr kremówki 30-36%
  • pół litra cukru pudru (można mniej)
  • 3 czubate łyżeczki żelatyny
  • pół litra wrzątku
  • Wierzch:
  • czekolada mleczna
  • 1 łyżka masła
  • 6 łyżek mleka

Ciasto pijana zakonnica – jak zrobić?

  1. Wykonanie biszkoptu:

    Całe jajka połączyć z cukrem, miksować do rozpuszczenia cukru, wlać 2 łyżki octu i miksować, dodać przesianą mąkę z proszkiem i mieszać chwilę na małych obrotach. Ciasto wlać na blachę wyłożoną papierem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 1600 ok. 25 minut (termoobieg) do suchego patyczka.

    W gorącym biszkopcie zrobić dziurki (końcówką od drewnianej łyżki) w ostępach 2-3 cm.

  2. Wykonanie ponczu:

    Wszystkie składniki zagotować i wlać do dziurek w biszkopcie.

  3. Wykonanie bitej śmietany:

    Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia i schłodzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Do ubitej kremówki dodać schłodzoną żelatynę i mieszać na wolniejszych obrotach. Całą kremówkę wyłożyć na schłodzony biszkopt polany ponczem.

  4. Wykonanie polewy:

    Składniki na polewę rozpuścić na małym ogniu. Jak polewa będzie schłodzona, polać nią kremówkę.

  5. Ciasto schłodzić w lodówce.

Ciasto pijana zakonnica – dodatkowe informacje

Forma: 25 x 40cm.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: ciasto Pijak
Następny przepis: Ciasto/placek ze śliwkami i kruszonką (ekspresowe)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode