Ciasto piernikowe z dżemem
Czy jest coś bardziej kuszącego niż smakowity placek piernikowy, idealny na zimowe, rodzinne spotkania? Nasz przepis na ciasto piernikowe z dżemem to połączenie tradycyjnych smaków świąt Bożego Narodzenia z subtelnym, owocowym akcentem. Ciemne, aromatyczne ciasto piernikowe pełne przypraw, połączone z warstwą delikatnego dżemu, tworzą pyszne połączenie, które rozpływa się w ustach. To prawdziwa uczta dla wszystkich wielbicieli piernika. Proste składniki, które prawdopodobnie już masz w swojej kuchni, zmieniają się w tym przepisie w wyjątkowy desert, który jest idealnym zakończeniem rodzinnych obiadów. Już na wstępie zachęcamy do zapoznania się z wszystkimi elementami tego przepisu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej (czubate)
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 słoiczek ulubionego dżemu u mnie truskawkowy
- zielony lukier do polania
- srebrne perełki do dekoracji
Ciasto piernikowe z dżemem – jak zrobić?
- Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej. Mąkę pszenną wymieszać z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do piernika. Jajka wbić do miski wsypać cukier, utrzeć na puszystą masę, wlewać cienkim strumieniem mleko, cały czas miksując, dodać przesiane składniki suche, delikatnie mieszać tak aby nie zrobiły się grudki.
- Dodatać płynną czekoladę oraz stopniowo wlewać olej. Gotowe ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki o wymiarach 25 /30 cm. Piec około 45 minut w 180°C.
- Całkiem zimne ciasto przeciąć wzdłuż dwa razy posmarować każdy blat cieniutko dżemem, wierzch polać zielonym lukrem, udekorować perełkami.
Ciasto piernikowe z dżemem – dodatkowe informacje
Ciasto można również polać polewą czekoladową.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto piernikowe z cukrową posypką
Następny przepis: ciasto Pijak