Ciasto parzone – podstawowy przepis
Kto nie zna smaku tradycyjnych ptysiów? Te wyjątkowe ciasteczka łakoci, które podbijają serca słodkoszy na całym świecie, to nic innego jak ciasto parzone. Ten podstawowy przepis na ciasto parzone cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem zarówno wśród początkujących, jak i zaawansowanych cukierników. Jego delikatny, puszysty smak, który doskonale komponuje się z dowolnym nadzieniem, jest w stanie skusić każdego. Zachwycające ciasto parzone przepisy to danie, które zawsze chętnie goszczą na naszych stołach. Przygotujmy się więc do pieczenia i dowiedzmy się, jak zrobić domowe ciastko parzone na ptysie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 4 jajka
- 6 łyżek masła
1. Ciasto parzone – podstawowy przepis – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
Dodaj wodę i masło do rondelka. Podgrzewaj, aż woda zacznie wrzeć, a masło się rozpuści. Zdejmij rondel z ognia.
Stopniowo dodawaj mąkę, cały czas mieszając. Gdy cała mąka znajdzie się w masie, zostaw ją na 5 minut do wystygnięcia. -
Pojedynczo dodaj jajka, energicznie mieszając każde z nich, aby uzyskać jednolitą masę.
Ciasto przekładaj do szprycy cukierniczej lub woreczka i formuj ptysie.
Piecz w temperaturze 180 stopni Celsiusza przez 15-25 minut, w zależności od wielkości ptysi.
Po wystygnięciu możesz je nadziewać lub przekładać dowolną masą.
Ciasto parzone – dodatkowe informacje
Mini ptysie w wersji wytrawnej będą idealne na przekąskę dla gości