Ciasto Papa Smerf

Ciasto Papa Smerf

Znasz już kultową postać Papa Smerfa ze znanej na całym świecie bajki „Smerfy”? Wypróbuj nasz przepis na Ciasto Papa Smerf! Składniki, które będziesz potrzebował są proste i łatwo dostępne. Całość tworzy nie tylko pyszne, ale również efektowne wizualnie ciasto, które z pewnością wywoła uśmiech na twarzach zarówno dzieci, jak i dorosłych. Idealne na dziecięce przyjęcia, urodziny czy inne specjalne okazje. Daj się oczarować niebieskiemu kolorowi i smaku ciasta Papa Smerf! To jedno z tych deserów, które nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również świetnie wygląda na stole.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 5 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • cukier wanilinowy
  • 7 łyżek mąki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • odrobina czerwonego barwnika w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Pozostałe składniki:
  • 1 Sernik na zimno
  • 0,5 l mleka
  • 0,5 l śmietany do ubijania
  • galaretka niebieska
  • 2 galaretki czerwone malinowe
  • 1 kieliszek wódki żurawinowej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru pudru

Ciasto papa smerf – jak zrobić?

  1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym, gdy będą sztywne dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy. Do masy jajecznej dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia i barwnik wszystko razem delikatnie mieszamy do połączenia. Wylewamy na wyłożoną blaszkę i pieczemy około 25 min. w 180 st. C.
  2. Gdy ciasto wystygnie przygotowujemy poncz ze szklanki wody, 3 łyżek cukru i alkoholu. Nasączamy spód.
  3. Następnie Sernik na zimno ubijamy z mlekiem – wylewamy na ciasto. Studzimy.
  4. Galaretkę niebieską rozrabiamy w niepełnej szklance wrzątku. Studzimy. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem pod koniec ubijania wlewamy tężejącą niebieską galaretkę. Wylewamy na sernik na zimno.
  5. Na wierzch przygotowujemy galaretkę malinową – 2 galaretki rozrabiamy w 0,5 l. wrzątku. Tężejącą czerwoną galaretkę wylewamy na niebieską (całkowicie zastygniętą) warstwę.

Słowa kluczowe: ciasto papa smerf

Porady – Ciasto Papa Smerf

Na niebieską warstwę można ułożyć maliny albo inne czerwone owoce i dopiero zalać czerwoną galaretką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: ciasto Pani Marzeny (jabłkowo-kokosowe z chałwą)
Następny przepis: Ciasto parzone - podstawowy przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode