Ciasto Papa Smerf
Znasz już kultową postać Papa Smerfa ze znanej na całym świecie bajki „Smerfy”? Wypróbuj nasz przepis na Ciasto Papa Smerf! Składniki, które będziesz potrzebował są proste i łatwo dostępne. Całość tworzy nie tylko pyszne, ale również efektowne wizualnie ciasto, które z pewnością wywoła uśmiech na twarzach zarówno dzieci, jak i dorosłych. Idealne na dziecięce przyjęcia, urodziny czy inne specjalne okazje. Daj się oczarować niebieskiemu kolorowi i smaku ciasta Papa Smerf! To jedno z tych deserów, które nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również świetnie wygląda na stole.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 5 jajek
- 8 łyżek cukru
- cukier wanilinowy
- 7 łyżek mąki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- odrobina czerwonego barwnika w proszku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Pozostałe składniki:
- 1 Sernik na zimno
- 0,5 l mleka
- 0,5 l śmietany do ubijania
- galaretka niebieska
- 2 galaretki czerwone malinowe
- 1 kieliszek wódki żurawinowej
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki cukru pudru
Ciasto papa smerf – jak zrobić?
- Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym, gdy będą sztywne dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy. Do masy jajecznej dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia i barwnik wszystko razem delikatnie mieszamy do połączenia. Wylewamy na wyłożoną blaszkę i pieczemy około 25 min. w 180 st. C.
- Gdy ciasto wystygnie przygotowujemy poncz ze szklanki wody, 3 łyżek cukru i alkoholu. Nasączamy spód.
- Następnie Sernik na zimno ubijamy z mlekiem – wylewamy na ciasto. Studzimy.
- Galaretkę niebieską rozrabiamy w niepełnej szklance wrzątku. Studzimy. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem pod koniec ubijania wlewamy tężejącą niebieską galaretkę. Wylewamy na sernik na zimno.
- Na wierzch przygotowujemy galaretkę malinową – 2 galaretki rozrabiamy w 0,5 l. wrzątku. Tężejącą czerwoną galaretkę wylewamy na niebieską (całkowicie zastygniętą) warstwę.
Słowa kluczowe: ciasto papa smerf
Porady – Ciasto Papa Smerf
Na niebieską warstwę można ułożyć maliny albo inne czerwone owoce i dopiero zalać czerwoną galaretką.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: ciasto Pani Marzeny (jabłkowo-kokosowe z chałwą)
Następny przepis: Ciasto parzone - podstawowy przepis