Ciasto orzechowo-jabłkowe z bezą
Składniki:
- 300g mąki
- 6 żółtek
- 200g masła roślinnego
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 białek
- 1/2 szkl. cukru
- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 250g orzechów włoskich-zmielonych
- 250g masła
- 3/4 szkl. mleka
- 200g cukru
- 1 kg jabłek (po obraniu)
- 2 galaretki agrestowe
- 1/2 szkl. cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Ciasto orzechowo-jabłkowe z bezą – jak zrobić?
-
1.
Kruche ciasto:300g mąki
6 żółtek
200g masła roślinnego
1/2 szkl. cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczeniaZ podanych produktów zagnieść kruche ciasto. Upiec 2 placki w temperaturze 180 °C przez 25 min.
-
2.
Beza:6 białek
1/2 szkl. cukru
4 łyżeczki mąki ziemniaczanejBiałka ubić na sztywną pianę stopniowo dodawać cukier, ubijać aż będzie gładkie, następnie dodać mąkę ziemniaczaną. Blachę do pieczenia odwrócić do góry dnem, położyć na niej papier do pieczenia i rozsmarować pianę. Piec ok. 1,5 godz. w temp. 130 °C. Pod koniec pieczenia uchylić piekarnik.
-
3.
Masa orzechowa:250g orzechów włoskich-zmielonych
250g masła
3/4 szkl. mleka
200g cukruMleko zagotować z cukrem, wsypać orzechy, chwilę pogotować, często mieszać. Wystudzić. Masło utrzeć, dodać zimne orzechy.
-
4.
Jabłka:1 kg jabłek (po obraniu)
2 galaretki agrestowe
1/2 szkl. cukru
2 łyżeczki soku z cytrynyJabłka zetrzeć na tarce, przełożyć do rondla i chwilę poddusić (ewentualnie dodać odrobinę wody). Następnie dodać cukier, wlać sok z cytryny. Poddusić, aż cukier się rozpuścić. Wsypać galaretki, dobrze wymieszać. Wystudzić.
-
5.
Przygotowanie:Na placek kruchy wyłożyć jabłka, przykryć drugim plackiem, wyłożyć masę orzechową, przykryć bezą.
Smacznego!
Ciasto orzechowo-jabłkowe z bezą – dodatkowe informacje
Na 20 min. pod koniec pieczenia bezy uchylić piekarnik.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto orzechowo budyniowe, łatwe, pyszne, kremowe
Następny przepis: Ciasto owsiano-kokosowe z jabłkami