Ciasto orzechowo-jabłkowe z bezą

Ciasto orzechowo-jabłkowe z bezą

Zapraszam do spróbowania przepisu na wyjątkowo smaczne i aromatyczne ciasto orzechowo-jabłkowe z bezą. Ten przysmak to połączenie chrupiącej bezy, soczystych jabłek i wyrazistego smaku orzechów. Ten deser jest nie tylko atrakcyjny wizualnie, lecz także niezwykle sycący i pełen różnorodnych smaków. Spróbuj, a przekonasz się, że ciasto orzechowe z bezą, choć wydaje się skomplikowane, jest warte każdej minuty poświęconej na jego przygotowanie. Idealne do podania na koniec eleganckiej kolacji lub jako słodka przekąska na popołudniowy relaks. Ciesz się unikalnym smakiem tego ciasta.

Składniki:

  • 300g mąki
  • 6 żółtek
  • 200g masła roślinnego
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 białek
  • 1/2 szkl. cukru
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 250g orzechów włoskich-zmielonych
  • 250g masła
  • 3/4 szkl. mleka
  • 200g cukru
  • 1 kg jabłek (po obraniu)
  • 2 galaretki agrestowe
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Ciasto orzechowo-jabłkowe z bezą – jak zrobić?

  1. 1.
    Kruche ciasto:

    300g mąki
    6 żółtek
    200g masła roślinnego
    1/2 szkl. cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Z podanych produktów zagnieść kruche ciasto. Upiec 2 placki w temperaturze 180 °C przez 25 min.

  2. 2.
    Beza:

    6 białek
    1/2 szkl. cukru
    4 łyżeczki mąki ziemniaczanej

    Białka ubić na sztywną pianę stopniowo dodawać cukier, ubijać aż będzie gładkie, następnie dodać mąkę ziemniaczaną. Blachę do pieczenia odwrócić do góry dnem, położyć na niej papier do pieczenia i rozsmarować pianę. Piec ok. 1,5 godz. w temp. 130 °C. Pod koniec pieczenia uchylić piekarnik.

  3. 3.
    Masa orzechowa:

    250g orzechów włoskich-zmielonych
    250g masła
    3/4 szkl. mleka
    200g cukru

    Mleko zagotować z cukrem, wsypać orzechy, chwilę pogotować, często mieszać. Wystudzić. Masło utrzeć, dodać zimne orzechy.

  4. 4.
    Jabłka:

    1 kg jabłek (po obraniu)
    2 galaretki agrestowe
    1/2 szkl. cukru
    2 łyżeczki soku z cytryny

    Jabłka zetrzeć na tarce, przełożyć do rondla i chwilę poddusić (ewentualnie dodać odrobinę wody). Następnie dodać cukier, wlać sok z cytryny. Poddusić, aż cukier się rozpuścić. Wsypać galaretki, dobrze wymieszać. Wystudzić.

  5. 5.
    Przygotowanie:

    Na placek kruchy wyłożyć jabłka, przykryć drugim plackiem, wyłożyć masę orzechową, przykryć bezą.

Smacznego!

Ciasto orzechowo-jabłkowe z bezą – dodatkowe informacje

Na 20 min. pod koniec pieczenia bezy uchylić piekarnik.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto orzechowo budyniowe, łatwe, pyszne, kremowe
Następny przepis: Ciasto owsiano-kokosowe z jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode