Ciasto orzechowe ze śmietaną

Ciasto orzechowe ze śmietaną

Przedstawiamy przepis, który zachwyci każdego miłośnika słodkości – jest to ciasto orzechowe ze śmietaną. Ten starannie skomponowany deser to nie lada gratka, którą warto próbować zarówno na specjalne okazje, jak i w zwykłe dni. Wyjątkowe połączenie chrupiącego i aromatycznego ciasta orzechowego z delikatną, lekką jak chmurka bitą śmietaną, to prawdziwa symfonia smaku, którą warto sobie zafundować. Każdy kto zdecyduje się na przygotowanie tego ciasta, z całą pewnością nie będzie tego żałował. Bez względu na to, czy jesteś doświadczonym kucharzem, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z kuchnią, ta propozycja jest dla Ciebie.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • Cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dkg mielonych orzechów włoskich
  • Masa śmietanowa
  • 0,5 litra śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fix
  • Dodatkowo
  • 1 szklanka orzechów włoskich

Ciasto orzechowe ze śmietaną – jak zrobić?

  1. 1.

    Jajko ubij z cukrem i cukrem waniliowym dodaj olej, mleko, oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia na koniec dodaj zmielone orzechy włoskie.
    Blachę o wymiarach 26 x35 wyłóż papierem do pieczenia wylej ciasto i piecz około 35 minut w temperaturze 180 st.
    Po upieczeniu zastaw do ostygnięcia.

    Zimną śmietanę ubij z cukrem pudrem i śmietan-fix , wyłóż na ciasto orzechowe.

    Orzechy włoskie posiekaj i upraż na suchej patelni. Posyp wierzch ciasta.

Sposób przygotowania ciasta orzechowego ze śmietaną jest następujący:

1. Jajko ubij z cukrem i cukrem waniliowym dodaj olej, mleko, oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia na koniec dodaj zmielone orzechy włoskie. Blachę o wymiarach 26 x 35 wyłóż papierem do pieczenia wylej ciasto i piecz około 35 minut w temperaturze 180 st. Po upieczeniu zastaw do ostygnięcia. Zimną śmietanę ubij z cukrem pudrem i śmietan-fix, wyłóż na ciasto orzechowe. Orzechy włoskie posiekaj i upraż na suchej patelni. Posyp wierzch ciasta.

Po dokładnym wykonaniu powyższych kroków otrzymasz pyszne ciasto orzechowe z bitą śmietaną.

xxxx – dodatkowe informacje

Ciasto orzechowe ze śmietaną możesz przygotować z wyprzedzeniem i wstawić do lodówki na całą noc. To pozwoli mu się dobrze schłodzić i skonsolidować smaki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto orzechowe ze śliwkami
Następny przepis: Ciasto orzechowo budyniowe, łatwe, pyszne, kremowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode