Ciasto orzechowe ze śmietaną
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki oleju
- Cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 dkg mielonych orzechów włoskich
- Masa śmietanowa
- 0,5 litra śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan-fix
- Dodatkowo
- 1 szklanka orzechów włoskich
Ciasto orzechowe ze śmietaną – jak zrobić?
-
1.
Jajko ubij z cukrem i cukrem waniliowym dodaj olej, mleko, oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia na koniec dodaj zmielone orzechy włoskie.
Blachę o wymiarach 26 x35 wyłóż papierem do pieczenia wylej ciasto i piecz około 35 minut w temperaturze 180 st.
Po upieczeniu zastaw do ostygnięcia.Zimną śmietanę ubij z cukrem pudrem i śmietan-fix , wyłóż na ciasto orzechowe.
Orzechy włoskie posiekaj i upraż na suchej patelni. Posyp wierzch ciasta.
Sposób przygotowania ciasta orzechowego ze śmietaną jest następujący:
1. Jajko ubij z cukrem i cukrem waniliowym dodaj olej, mleko, oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia na koniec dodaj zmielone orzechy włoskie. Blachę o wymiarach 26 x 35 wyłóż papierem do pieczenia wylej ciasto i piecz około 35 minut w temperaturze 180 st. Po upieczeniu zastaw do ostygnięcia. Zimną śmietanę ubij z cukrem pudrem i śmietan-fix, wyłóż na ciasto orzechowe. Orzechy włoskie posiekaj i upraż na suchej patelni. Posyp wierzch ciasta.
Po dokładnym wykonaniu powyższych kroków otrzymasz pyszne ciasto orzechowe z bitą śmietaną.
xxxx – dodatkowe informacje
Ciasto orzechowe ze śmietaną możesz przygotować z wyprzedzeniem i wstawić do lodówki na całą noc. To pozwoli mu się dobrze schłodzić i skonsolidować smaki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto orzechowe ze śliwkami
Następny przepis: Ciasto orzechowo budyniowe, łatwe, pyszne, kremowe