Ciasto orzechowe ze śliwkami
Proponuję Wam dziś przepis na coś wyjątkowego – ciasto orzechowe ze śliwkami. Jest to przepyszna kompozycja, w której gęsty, kremowy smak orzechów doskonale komponuje się z lekko kwasowym gustem świeżych śliwek. Ciasto to jest nie tylko przepyszne, ale także rozpływa się w ustach. Kuchenia wypełni zapach pieczonych orzechów oraz dojrzewających na końcu lata śliwek. To ciasto to prawdziwy rarytas, idealne na rodzinnym stole, a także jako elegancki, dochodowy deser podczas przyjęcia. Mamy nadzieję, że pokochacie go tak samo jak my!
admin
Składniki:
- Na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 kostka margaryny
- ¾ szklanki cukru
- Cukier waniliowy
- 6 żółtek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- Na krem:
- 1 szklanka cukru
- Opakowanie kremu karpatkowego
- 500 ml mleka
- 6 białek
- 20 dag masła
- Powidło śliwkowe
- Śliwki węgierki
- 20 dag orzechów włoskich
- 100 g śliwowicy (niekoniecznie)
Ciasto orzechowe ze śliwkami – jak zrobić?
- Zagnieść kruche ciasto- schłodzić, podzielić na 2 części, wylepić dwie jednakowe blaszki (23 x 38 cm)
- Jedno ciasto posmarować powidłem, a na drugim rozłożyć śliwki. Z białek i szklanki cukru ubić sztywną pianę. Rozłożyć ją na cieście z powidłami, posypać grubo posiekanymi orzechami. Oba ciasta upiec.
- Na 500 ml mleka ugotować krem karpatkowy, a gdy przestygnie utrzeć z masłem i alkoholem. Na placek ze śliwkami rozłożyć krem, przykryć drugim, tak aby zapieczona piana była w środku. Lekko docisnąć, aby warstwy się skleiły. Oblać polewą, udekorować.
xxxx – dodatkowe informacje
Ciasto orzechowe ze śliwkami
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto orzechowe z pianką mleczną (bezglutenowe)
Następny przepis: Ciasto orzechowe ze śmietaną