Ciasto orzechowe ze śliwkami

Ciasto orzechowe ze śliwkami

Proponuję Wam dziś przepis na coś wyjątkowego – ciasto orzechowe ze śliwkami. Jest to przepyszna kompozycja, w której gęsty, kremowy smak orzechów doskonale komponuje się z lekko kwasowym gustem świeżych śliwek. Ciasto to jest nie tylko przepyszne, ale także rozpływa się w ustach. Kuchenia wypełni zapach pieczonych orzechów oraz dojrzewających na końcu lata śliwek. To ciasto to prawdziwy rarytas, idealne na rodzinnym stole, a także jako elegancki, dochodowy deser podczas przyjęcia. Mamy nadzieję, że pokochacie go tak samo jak my!

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny
  • ¾ szklanki cukru
  • Cukier waniliowy
  • 6 żółtek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Na krem:
  • 1 szklanka cukru
  • Opakowanie kremu karpatkowego
  • 500 ml mleka
  • 6 białek
  • 20 dag masła
  • Powidło śliwkowe
  • Śliwki węgierki
  • 20 dag orzechów włoskich
  • 100 g śliwowicy (niekoniecznie)

Ciasto orzechowe ze śliwkami – jak zrobić?

  1. Zagnieść kruche ciasto- schłodzić, podzielić na 2 części, wylepić dwie jednakowe blaszki (23 x 38 cm)
  2. Jedno ciasto posmarować powidłem, a na drugim rozłożyć śliwki. Z białek i szklanki cukru ubić sztywną pianę. Rozłożyć ją na cieście z powidłami, posypać grubo posiekanymi orzechami. Oba ciasta upiec.
  3. Na 500 ml mleka ugotować krem karpatkowy, a gdy przestygnie utrzeć z masłem i alkoholem. Na placek ze śliwkami rozłożyć krem, przykryć drugim, tak aby zapieczona piana była w środku. Lekko docisnąć, aby warstwy się skleiły. Oblać polewą, udekorować.

xxxx – dodatkowe informacje

Ciasto orzechowe ze śliwkami


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto orzechowe z pianką mleczną (bezglutenowe)
Następny przepis: Ciasto orzechowe ze śmietaną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode