Ciasto orzechowe z pianką mleczną (bezglutenowe)
Ten niezwykle pyszny przepis na ciasto orzechowe z pianką mleczną nie zawiera glutenu, dzięki czemu osoby na diecie bezglutenowej mogą bez obaw cieszyć się tym słodkim uczta. Jest to idealna propozycja na deser, który zachwyci zaproszonych gości. Przeprowadź swoje kubki smakowe w podróż po niezwykłym połączeniu chrupiących orzechów i kremowej pianki mlecznej, która przypomina smak kultowego ptasiego mleczka. Ta propozycja ciasta orzechowego bezglutenowego z ptasim mleczkiem bezglutenowym jest niewątpliwie godna uwagi każdego wielbiciela wyrafinowanych słodkości. Spróbuj sprawić sobie i bliskim tę małą przyjemność.
admin
Składniki:
- Składniki na formę o wymiarach 24×24 cm
- 50 g mąki kokosowej
- 50 g mąki orzechowej
- 20 g skrobi kukurydzianej
- 80 g masła
- 2 jaja rozmiar L
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Masa:
- 500 ml mleka zagęszczonego 7,5%
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 szklanka wrzątku
- Dodatkowo:
- Puszka brzoskwiń
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 0,5 szklanki wrzątku
Ciasto orzechowe z pianką mleczną (bezglutenowe) – jak zrobić?
-
Wszystkie mąki i proszek do pieczenia łączę ze sobą i przesiewam.
Masło dokładnie ucieram z cukrem i żółtkami.
Dodaję stopniowo mieszaninę mąk – miksuje tylko do połączania się składników.
Na końcu dodaję pianę z białek.
Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przekładam ciasto i piekę 35-40 minut w temperaturze 175 stopni C do tzw suchego patyczka.
Studzę i bardzo gęsto nakłuwam np. patyczkiem do szaszłyków. -
Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczam w wrzątku i studzę.
Przestudzone ciasto ponczuję połową szklanki syropu z brzoskwiń.
6 połówek brzoskwiń miksuję z 3 łyżkami syropu, dodaję rozpuszczoną galaretkę i wylewam na ciasto.
Resztę brzoskwiń kroję w kostkę i rozsypuję równomiernie na musie.
Odstawiam do zastygnięcia.
2 galaretki cytrynowe rozpuszczam w wrzątku i studzę.
Gdy galaretki zaczną lekko gęstnieć, robotem ubijam mleko aż 3-krotnie zwiększy swoją objętość (około 5 minut).
Nie przerywając ubijania, cienkim strumieniem wlewam galaretkę.
Masę od razu wylewam na ciasto i odstawiam do lodówki na minimum 2-3 godziny.
Smacznego 🙂
Ciasto orzechowe z pianką mleczną (bezglutenowe) – dodatkowe informacje
Porada: ciasto jest dosć suche, dlatego trzeba go mocno nawodnić
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: ciasto miodowo - orzechowe
Następny przepis: Ciasto orzechowe ze śliwkami