Ciasto oreo
Oto przepis na fenomenalne ciasto oreo, które jest nie tylko pyszne, ale także niezwykle proste do przygotowania. Delikatne, kremowe warstwy przeplatają się z intenstym smakiem kultowego ciasteczka, tworząc nieodparcie uwodzicielską kompozycję smaków. Sekretem tego deseru jest dodatek serek mascarpone, który nadaje mu aksamitnej konsystencji. Czyż może być coś bardziej kuszącego, niż połączenie oreo i mascarpone w jednym przepisie? Ciasto oreo z mascarpone, to doskonały pomysł na deser, który zachwyci wszystkich fanów słodkości. Ten przepis to prawdziwa gratka dla miłośników oreo. Przygotuj się na prawdziwą symfonię smaków!
admin
Składniki:
- (forma o średnicy 19cm)
- spód:
- 250g ciastek typu „oreo”*
- 2 łyżki masła
- nadzienie:
- 400g masy krówkowej
- 200ml śmietany 30%
- 250g serka mascarpone
Ciasto „oreo” – jak zrobić?
- Ciastka rozkruszamy. Rozdrabniamy (za pomocą blendera lub malaksera) razem z masłem. Powstałą masą wykładamy formę. Wstawiamy do lodówki na 15-20 minut.
- Masa krówkowa wykładamy na zastygnięty spód. Śmietanę ubijamy. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i ubijamy na najniższych obrotach, do uzyskania gęstego kremu. Powstałym kremem ozdabiamy nasze ciasto.
- Ciasto można udekorować pozostałymi ciasteczkami bądź wiórkami czekoladowymi.
Sposób przygotowania:
Spraw sobie ciasto oreo z mascarpone.
Ciasto oreo – dodatkowe informacje
Ja użyłam bonitek oraz orito z Biedronki 🙂
CAŁE ciastka. Z nadzieniem.