Ciasto Nutella
Ciasto Nutella to idealny deser dla wszystkich miłośników tego kultowego, czekoladowego kremu. Jego smak, który jest doskonale wyważony pomiędzy słodkością i orzechowym posmakiem, może być doskonałym urozmaiceniem na każde przyjęcie. Do jego przygotowania potrzeba tylko kilku składników, w tym nutelli i kilku podstawowych produktów do wypieków. Czekoladowe ciasto z nutellą to prawdziwa gratka dla podniebienia. Jego wilgotność i intensywność smaku sprawią, że nikt nie będzie mógł mu się oprzeć. To ciasto to idealna propozycja dla wielbicieli prostych i szybkich w przygotowaniu deserów, które zachwycają swoim smakiem. Doskonale sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto na dużą blachę 25 x 35 cm
- 2 małe słoiczki kremu czekoladowego do smarowania po ok 230 g
- 1,5 paczki sucharów (duże opakowania)
- 1 kg sera w wiaderku do wypieków -najlepiej waniliowego
- 1 op śmietany kremówki 36% lub 30% -500 ml
- 1 smietan-fix
- 3 galaretki wisniowe
- 20 kulek winogron ciemnych
- 1 garść płatków migdałów i troszke do posypania wierzchu
- folia aluminiowa do wyłożenia blachy
Ciasto nutella – jak zrobić?
- Blachę wykładamy folią, suchary mielimy w maszynce jak bułkę tartą, dodajemy krem czekoladowy i dobrze mieszamy, masa powinna być zwarta, ale niezbyt sucha, wykładamy na blachę, i wyrównujemy łyżką. Wstawiamy do lodówki.
- Rozpuszczamy 2 galaretki wiśniowe w 2-ch szklankach gorącej wody, odsawiamy i czekamy aż wystygną i leciutko zaczną tężeć. Kiedy galaretki są już gotowe, przygotowujemy masę serową.
-
Masa:
Do miski przelewamy ser, a w drugiej misce przygotowujemy kremówkę ze śmietan-fix. Gotową kremówkę dodajemy do sera, delikatnie mieszamy do połączenia, a na koniec wlewamy galaretkę i wrzucamy migdały i znów delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na spód z kremu i sucharów. Następnie całość znów wkładamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy galaretkę nr 3 również rozpuszczając ją w 1 szklance gorącej wody – galaretka musi zacząć lekko gęstnieć, ale nie pozwólmy by się zaczęła ścinać, bo wtedy nie zalejemy wierzchu! - Ciasto z masą na wierzchu wyjmujemy z lodówki, kiedy będzie już zaczynało sztywnieć, układamy na nim połówki winogron (najlepiej wyjąć pestki) i lekko je wciskamy do środka i posypujemy wierzch migdałami. Następnie znów je wkładamy do lodówki aż masa całkowicie zastygnie.
- Kiedy zastygnie, wylewamy na ciasto galaretkę i odsawiamy aż ta całkowicie stężeje.
Ciasto Nutella – dodatkowe informacje
1. Jeśli masa będzie zbyt sucha, dodaj odrobinę więcej kremu czekoladowego. W przypadku zbyt „mokrej” masy, dodaj więcej zmielonych sucharów.
2. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia, gdyż wtedy wszystkie warstwy idealnie się „przegryzają”.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto najprostsze na piknik
Następny przepis: ciasto Optymisty