Ciasto Nesquik – pyszne i megakakaowe
Przedstawiamy przepis na ciasto Nesquik – pyszne i mega kakao. Zniewalające smakiem, a równocześnie niesamowicie proste w przygotowaniu. To ciasto jest idealne dla fanów intensywnego smaku kakao. Podstawowy składnik to, oczywiście, kakao Nesquik, które nadaje ciastu wyjątkowej głębi smaku. Wyróżniające się swoją wilgotnością, puszystością, a także delikatnością kakaowych aromatów, to ciasto bez wątpienia przypadnie do gustu każdemu łasuchowi. Niezwykłe połączenie smaku i konsystencji sprawia, że ciasto Nesquik jest nie tylko pysznym deserem, ale także wspaniałym rozwiązaniem na specjalne okazje. Zaskocz swoich bliskich tym wyśmienitym, czekoladowym dziełem cukierniczym!
admin
Składniki:
- KAKAOWE CIASTO
- -6 jajek
- -3/4 szkl cukru
- -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- -1,5 szkl mąki pszennej tortowej
- -8 łyżek oleju
- -8 łyżek wody
- -2 łyżki kakao
- KREM
- -1 litr mleka
- -0,5 szkl cukru
- -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
- -3 płaskie łyżki mąki pszennej
- -1/2-3/4 szkl kakao rozpuszczalnego typu Puchatek, Nesquik
- -200g masła lub margaryny w temp pokojowej
- DODATKOWO
- -ok 2 szklanki kulek czekoladowych typu Nesquik
Ciasto nesquik – pyszne i megakakaowe – jak zrobić?
- Na początek polecam zrobić bazę kremu czyli budyń.
Do garnka dajemy litr mleka, 2 budynie, kakao rozpuszczalne, cukier,mąkę i wszystko mieszamy-stawiamy na ogniu i mieszamy do zagotowania i zgęstnienia. Powstały budyń studzimy. Musi być w temp pokojowej.
Gdy budyń ostygnie (można go zrobić wieczorem poprzedniego dnia)
do miski dajemy masło w temp pokojowej i ucieramy na gładką masę. Następnie stopniowo dodajemy budyń i wszystko miksujemy na gładki krem.
Z kremu odkładamy kilka łyżek do osobnej miseczki. -
CIASTO KAKAOWE
Jajka ucieramy z cukrem na jasną masę.
Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao,olej i wodę i wszystko miksujemy na gładką masę. Masę przekładamy do blaszki i pieczemy około 20-25 min w temp 180 stopni. (oczywiście ciasto wsadzamy do nagrzanego piekarnika).
Upieczone ciasto studzimy i kroimy na 3 spody. -
Następnie spody przekładamy kremem,
na ostatni spód dajemy odłożony krem.
Ciasto posypujemy czekoladowymi kulkami.
I gotowe, ciasto powinno postać kilka godzin w lodówce.
Słowa kluczowe: ciasto z kakao nesquik
Ciasto Nesquik – dodatkowe informacje
*jeśli chcemy by kulki były chrupiące, ciasto należy nimi posypać w dniu podania.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto najprostsze na piknik
Następny przepis: ciasto Optymisty