Ciasto Nesquik – pyszne i megakakaowe

Ciasto Nesquik – pyszne i megakakaowe

Przedstawiamy przepis na ciasto Nesquik – pyszne i mega kakao. Zniewalające smakiem, a równocześnie niesamowicie proste w przygotowaniu. To ciasto jest idealne dla fanów intensywnego smaku kakao. Podstawowy składnik to, oczywiście, kakao Nesquik, które nadaje ciastu wyjątkowej głębi smaku. Wyróżniające się swoją wilgotnością, puszystością, a także delikatnością kakaowych aromatów, to ciasto bez wątpienia przypadnie do gustu każdemu łasuchowi. Niezwykłe połączenie smaku i konsystencji sprawia, że ciasto Nesquik jest nie tylko pysznym deserem, ale także wspaniałym rozwiązaniem na specjalne okazje. Zaskocz swoich bliskich tym wyśmienitym, czekoladowym dziełem cukierniczym!

Składniki:

  • KAKAOWE CIASTO
  • -6 jajek
  • -3/4 szkl cukru
  • -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • -1,5 szkl mąki pszennej tortowej
  • -8 łyżek oleju
  • -8 łyżek wody
  • -2 łyżki kakao
  • KREM
  • -1 litr mleka
  • -0,5 szkl cukru
  • -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
  • -3 płaskie łyżki mąki pszennej
  • -1/2-3/4 szkl kakao rozpuszczalnego typu Puchatek, Nesquik
  • -200g masła lub margaryny w temp pokojowej
  • DODATKOWO
  • -ok 2 szklanki kulek czekoladowych typu Nesquik

Ciasto nesquik – pyszne i megakakaowe – jak zrobić?

  1. Na początek polecam zrobić bazę kremu czyli budyń.
    Do garnka dajemy litr mleka, 2 budynie, kakao rozpuszczalne, cukier,mąkę i wszystko mieszamy-stawiamy na ogniu i mieszamy do zagotowania i zgęstnienia. Powstały budyń studzimy. Musi być w temp pokojowej.
    Gdy budyń ostygnie (można go zrobić wieczorem poprzedniego dnia)
    do miski dajemy masło w temp pokojowej i ucieramy na gładką masę. Następnie stopniowo dodajemy budyń i wszystko miksujemy na gładki krem.
    Z kremu odkładamy kilka łyżek do osobnej miseczki.
  2. CIASTO KAKAOWE
    Jajka ucieramy z cukrem na jasną masę.
    Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao,olej i wodę i wszystko miksujemy na gładką masę. Masę przekładamy do blaszki i pieczemy około 20-25 min w temp 180 stopni. (oczywiście ciasto wsadzamy do nagrzanego piekarnika).
    Upieczone ciasto studzimy i kroimy na 3 spody.
  3. Następnie spody przekładamy kremem,
    na ostatni spód dajemy odłożony krem.
    Ciasto posypujemy czekoladowymi kulkami.
    I gotowe, ciasto powinno postać kilka godzin w lodówce.

Słowa kluczowe: ciasto z kakao nesquik

Ciasto Nesquik – dodatkowe informacje

*jeśli chcemy by kulki były chrupiące, ciasto należy nimi posypać w dniu podania.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto najprostsze na piknik
Następny przepis: ciasto Optymisty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode