Ciasto na pizze (najłatwiejsze i zawsze wychodzi)
Zapraszam do przygotowania niezwykle prostego w wykonaniu ciasta na pizzę, które zawsze wychodzi. To na prawdę najłatwiejszy przepis, a efekt końcowy przewyższy Twoje najśmielsze oczekiwania. Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie kilka podstawowych składników, które z pewnością znajdziesz w każdej kuchni. Ten przepis, na ciasto z 1kg mąki, jest idealny na dużą rodzinę bądź imprezę z przyjaciółmi. Twoja pizza będzie miała idealnie chrupiące i delikatne ciasto, które doskonale skomponuje się z ulubionymi dodatkami. Ten prosty, ale skuteczny przepis sprawi, że każdy będzie Ci zazdrościć umiejętności robienia pizzy.
admin
Składniki:
- Z tej receptury ja przygotowuję 3 okrągłe placki o średnicy około 35 cm lub 2 placki na dużą prostokątną blachę. Z tym ciastem świetnie się pracuje, można bez problemu zwijać ser w brzegi, nie rozkleja się i pięknie wyrasta bez robienia zaczynu.
- 30g świeżych drożdży
- pół litra ciepłej wody (nie gorącej)
- łyżka cukru
- łyżka soli
- 6 łyżek oleju
- około 1 kg mąki pszennej (średnio 900g)
Ciasto na pizze (najłatwiejsze i zawsze wychodzi) – jak zrobić?
- Drożdże pokruszyć i rozpuścić w ciepłej wodzie w misce, dodać sól, cukier, olej i wymieszać do rozpuszczenia się cukru.
- Ciągle mieszając stopniowo dodawać mąkę, gdy ciasto będzie robiło się gęste trzeba dokończyć wyrabianie ręką.
- Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1godz do wyrośnięcia. Dobrze wyrobione ciasto nie zostawia śladów na misce i odchodzi od ręki. Ten przepis nie wymaga długiego wyrabiania.
-
Gdy ciasto wyrośnie i podwoi swoją objętość, to należy zagnieść je raz jeszcze, przełożyć na stolnicę i jest gotowe do wyrabiania pizzy. Dodatkowo można sobie delikatnie oprószać mąką.
Z tego przepisu wychodzi 2 wielkie pizze lub 3 mniejsze, więc podzielcie sobie ciasto przed kręceniem placków. Warto też rozprowadzony placek zostawić jeszcze na blasze pod przykryciem na ok 15 min zanim położycie składniki.
Słowa kluczowe: ciasto na pizze z 1kg mąki, najprostsze ciasto na pizze, proste ciasto na pizze zawsze wychodzi
Porady – dodatkowe informacje
1. Drożdże lubią ciepło jak koty, zatem polecam przez tą godzinę misę z ciastem, owiniętą w ściereczkę kuchenną wstawić pod kołdrę lub koc 🙂 efekt piorunujący.
2. Pizzę powinno się piec krótko, około 10-15 minut, w jak największej temperaturze, np. 220°C (to też zależy od mocy piekarnika).
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto na pizzę- bez mleka
Następny przepis: Ciasto najprostsze na piknik