Ciasto na pierogi-wypróbowane i niezawodne
Zapraszam do odkrycia sprawdzonych tajników domowej kuchni. Wypróbowane i niezawodne ciasto na pierogi pełne jest bliskiego sercu smaku odrobiny domowego ciepła. Kiedy przyjdzie pora na wspólne świętowanie, kiedy poczujesz tęsknotę za domowymi pierogami, ten przepis będzie wiedzą przechodzącą przez pokolenia. Przygotowanie ciasta jest proste, a efekt zawsze wspaniały. Z takim przepisem, nawigowanie przez tradycyjne polskie przysmaki będzie łatwe. To ciasto na pierogi to więcej niż tylko składniki, to esencja domowych wspomnień.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka wrzątku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
Ciasto na pierogi – wypróbowane i niezawodne – jak zrobić?
-
1.
Do wrzątku dodajemy sól, dokładnie mieszamy, aż sól się rozpuści. Następnie do dużej miski przesiewamy mąkę i wlewamy olej. Mieszamy wszystko i pomału wlewamy wrzątek. Mieszamy dalej, kiedy składniki wstępnie się połączą zaczynamy ciasto wyrabiać ręcznie na stolnicy do momentu, aż będzie odchodziło od ręki i będzie gładkie. Jeśli ciasto jest trochę za luźne podsypujemy je odrobiną mąki i wyrabiamy do uzyskania pożądanej konsystencji. -
2.
Oprószamy ciasto mąką, zostawiamy w misce przykryte ściereczką na ok. 1/2 godziny, aby „odpoczęło”. -
3.
Wałkujemy ciasto. Ciasto na wrzątku jest elastyczne, łatwo się wałkuje i nie przywiera do stolnicy w trakcie wałkowania.
Ciasto na pierogi – wypróbowane i niezawodne – dodatkowe informacje
Możemy do ciasta dodać zamiast oleju 2 łyżki miękkiego masła. Możemy również wbić jedno żółtko, ale nie jest to konieczne. Z tej porcji mąki wychodzi 45 – 50 krążków o średnicy 7 centymetrów. Jeśli chcemy ulepić więcej pierogów podwajamy proporcje składników.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto na pierogi pszenno-orkiszowe z olejem
Następny przepis: Ciasto na pierogi z maki i maslanki