Ciasto na pierogi i uszka
Za chwilę zapoznasz się z przepisem na niezawodne ciasto na pierogi i uszka. To podstawowy składnik każdej porządnej wigilijnej kolacji, ale też doskonały pomysł na obiad w ciągu roku. Podany tutaj przepis jest prosty i gwarantuje ciasto idealne w smaku i konsystencji – ani za twarde, ani za miękkie, z idealnym balansem składników. Jego uniwersalny charakter pozwoli Ci na przygotowanie z niego zarówno pierogów, jak i uszek, a także innych dań, które przyjdą Ci do głowy. Czy jesteś gotowy na kulinarne wyzwanie? Zanurzmy się w świat domowego przysmaku – ciasto na pierogi i uszka czeka!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 600 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 szklanka bardzo ciepłej wody (250 ml)
Ciasto na pierogi i uszka – jak zrobić?
- Składniki na ciasto łączymy ze sobą w misce łyżką, uważając aby się nie poparzyć. Po połączeniu wszystkich składników wyciągamy ciasto na stolnice i wyrabiamy gładkie ciasto, bez posypywania już mąką. Wyrobione ciasto jeszcze ciepłe zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na bok na około 15 minut. Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki (podsypując mąką), z których wykrawamy krążki, na każdy układamy ulubiony farsz i zlepiamy dokładnie brzegi.
Ciasto na pierogi i uszka – dodatkowe informacje
Skrawki ciasta zlepiamy razem i również zawijamy w folię. Zapobiega to wysuszaniu ciasta, które dzięki temu lepiej się wałkuje i zlepia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto na pierogi pszenno-orkiszowe z olejem
Następny przepis: Ciasto na pierogi z maki i maslanki