Ciasto na białkach z jagodami
Ciasto na białkach z jagodami to idealna propozycja dla wszystkich, którzy cenią zdrowe słodkości. Ta lekka i puszysta wersja ciasta jest nie tylko smaczna, ale również niskokaloryczna. Dzięki zastosowaniu białek jaj i świeżych jagód, ciasto zyskuje unikalny smak i konsystencję. Korzystając z tego przepisu, możemy przygotować pyszne dietetyczne ciasto z jagodami, które będzie nie tylko zdrowym deserem, ale też doskonałą przekąską na każdą porę dnia. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, a prosta receptura sprawia, że jego przygotowanie nie sprawi kłopotu nawet początkującym kuchcikom.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 6 białek (świeżych lub rozmrożonych)
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru (lub inne słodzidło)
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka jagód (mogą być mrożone)
- cukier puder do posypania
Ciasto na białkach z jagodami – jak zrobić?
- Do wysokiej miski przelewamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy za pomocą miksera. Gdy piana będzie sztywna dodajemy partiami cukier i cukier wanilinowy ciągle ubijając. Następnie dodajmy olej i delikatnie mieszamy łyżką.
- Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia do osobnej miski, następnie partiami dodajemy do piany i delikatnie mieszamy łyżką.
- Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posypujemy jagodami obsypanymi w mące i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C. Pieczemy ok. 35-40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, studzimy w formie i posypujemy odrobiną cukru pudru.
Porady – dodatkowe informacje
Ciasto na białkach z jagodami można również przygotować z malinami, borówkami czy poziomkami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: CIASTO MURZYNEK
Następny przepis: Ciasto na maślance z maślano-kokosową posypką