ciasto miodowo – orzechowe
Szukasz słodkiego sposobu na spożycie miodu i orzechów? Nasze ciasto miodowo-orzechowe może być idealnym rozwiązaniem. Ten pyszny i satysfakcjonujący placek miodowo-orzechowy jest pełen kruchych orzechów utopionych w słodkim karmelu miodowym. Ciasto, choć proste w swoim składzie, zachwyca wyrafinowanym smakiem i bogatym, orzechowym aromatem, który zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. Jego delikatna, cięćka struktura doskonale komponuje się z gładkim, kremowym miodem, tworząc niezwykle apetyczną mieszankę. To niepowtarzalne połączenie smaków sprawi, że ciasto miodowo-orzechowe stanie się gwiazdą każdego stołu.
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- Ciasto:
 - 1/2 kg mąki
 - 20 dag cukru
 - 20 dag palmy z murzynkiem
 - 2 jajka
 - 2 łyżeczki miodu
 - 2 łyżeczki sody
 - Krem:
 - 0,5 l mleka
 - 2,5 łyżki mąki pszennej
 - 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
 - 6 łyżek cukru
 - 1 cukier waniliowy
 - 1 kostka masła
 - Masa orzechowa:
 - 15 dag orzechów włoskich
 - 2 łyżeczki miodu
 - 10 dag masła
 - 10 dag cukru
 
Ciasto miodowo – orzechowe – jak zrobić?
- 
1.
Ciasto:
Mąkę wymieszać z sodą, posiekaną palmą, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Każdą z mich wyłożyć na blasze o wymiarach 24 X 32. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 – 25 minut.
 - 
2.
Krem:
Mleko, i cukier zagotować, w 1/4 szklanki mleka rozpuścić mąkę ziemniaczaną i zwykłą, Wlać do gotującego się mleka, cały czas mieszając doprowadzić do zagotowania. Przestudzić, zmiksować z masłem gdy już będzie prawie zimne.
 - 
3.
Masa orzechowa:
Masło rozpuścić z cukrem i miodem, dodać posiekane orzechy, zagotować.
 
Na upieczony placek wyłożyć krem, przykryć drugim plackiem, wylać gorącą masę orzechową.
ciasto miodowo – orzechowe – dodatkowe informacje
Placek miodowo orzechowy mięknie gdy postoi 2 dni, ale nie w lodówce.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto orkiszowe pełnoziarniste z jabłkiem
Następny przepis: Ciasto orzechowe z pianką mleczną (bezglutenowe)






