Ciasto migdałowe z adwokatem
Kochasz migdały i jednocześnie jesteś fanem unikalnych smaków? Ten przepis jest dla Ciebie! Ciasto migdałowe z adwokatem to propozycja dla osób szukających oryginalnych połączeń wypieków. Nuty migdałów idealnie współgrają z egzotycznym smakiem adwokatu, tworząc wspaniały, ponadczasowy duet. Ten deser skradnie serca Waszych gości i urozmaici każdą domową kolekcję przepisów. Czy potrzebujesz pomysłu na świąteczny stół, urodzinowy tort czy coś wyjątkowego na romantyczną kolację? Wypróbuj ciasto migdałowe z adwokatem, a zdziwisz się, jak prosta receptura może dać tak zaskakująco intenso-ryny smak. Nie czekaj, zanurz się w słodką podróż pełną walorów smakowych.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 100g startej czekolady
- 5 jajek
- 100g cukru
- 80g masła
- 3 łyżki adwokatu
- 200g zmielonych migdałów
- Masa:
- 600ml śmietany 30%
- 2 śmietanfixy
- 4 łyżki cukru pudru
- Do dekoracji:
- Maliny
- Adwokat
Ciasto migdałowe z adwokatem – jak zrobić?
- Oddzielić białka od żółtek. Żółtka zmiksować z masłem i cukrem. Dodać adwokat, migdały i czekoladę. Do masy dodać ubite białka. Ciasto wylać na wcześniej wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą tortownicę. Piec 35 minut w temperaturze 175°C. Bitą śmietanę ubić, gdy będzie prawie sztywna dodać śmietanfixy i cukier puder. Na ostudzone ciasto wyłożyć masę. Udekorować malinami i adwokatem.
- …
- …
- …
- …
- …
- …
xxxx – dodatkowe informacje
Ciasto migdałowe z adwokatem najlepiej smakuje gdy postoi w lodówce.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto Miętusek, czyli ciasto miętowo- czekoladowe
Następny przepis: ciasto milionera