Ciasto migdałowe

Ciasto migdałowe

Miłośnicy migdałów, z pewnością docenią ten przepis na ciasto migdałowe z kremem. To urzekające połączenie delikatnej podstawy o migdałowym smaku pod kremową warstwą, która doskonale uzupełnia całość. Ciasto migdałowe zachwyca nie tylko smakiem, ale i eleganckim wyglądem, przez co jest doskonałym pomysłem na specjalne okazje. Zamienia codzienny deser w wyjątkowy moment, spełniając oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy. To ciasto, które można podawać na urodziny, imieniny, a także na święta. Zachwyć swoich bliskich niezwykłą propozycją, jaką jest to ciasto migdałowe z kremem.

Składniki:

  • Ciasto: 3 szklanki mąki
  • 1,5 kostki masła roślinnego
  • 5 jajek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • Krem: 1,5 kostki masła roślinnego
  • 2 puszki mleka skondensowanego
  • 20 dag płatków migdałów

Ciasto migdałowe – jak zrobić?

  1. 1.

    Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem. Wkładamy masło i żółtka. Zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

  2. 2.

    Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając cukier. Ciasto dzielimy na 4 części, rozwałkowujemy. Każdą smarujemy ubitą pianą. Pieczemy 4 placki (forma 21×29 cm) po ok. 30 minut w temp. 180 °C.

  3. 3.

    Krem: puszki z mlekiem gotujemy ok. 3 godzin, studzimy. 1,5 puszki ucieramy z miękkim masłem na puszystą masę (resztę mleka odkładamy, wykorzystujemy do innego ciasta). Wsypujemy 3/4 płatków migdałów. Mieszamy. Masą przekładamy placki i smarujemy wierzch. Ciasto posypujemy pozostałymi płatkami.

Ciasto migdałowe – dodatkowe informacje

Rady redakcyjnej kucharki:

● Płatki migdałów warto lekko uprażyć na suchej patelni. Dzięki temu będą bardziej aromatyczne.

● Ciasto równie dobrze się upiecze, jeśli zwykłą mąkę wymieszamy z krupczatką (w proporcjach pół na pół).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto Miętusek, czyli ciasto miętowo- czekoladowe
Następny przepis: ciasto milionera

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode