Ciasto migdałowe
Składniki:
- Ciasto: 3 szklanki mąki
- 1,5 kostki masła roślinnego
- 5 jajek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- Krem: 1,5 kostki masła roślinnego
- 2 puszki mleka skondensowanego
- 20 dag płatków migdałów
Ciasto migdałowe – jak zrobić?
-
1.
Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem. Wkładamy masło i żółtka. Zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
-
2.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając cukier. Ciasto dzielimy na 4 części, rozwałkowujemy. Każdą smarujemy ubitą pianą. Pieczemy 4 placki (forma 21×29 cm) po ok. 30 minut w temp. 180 °C.
-
3.
Krem: puszki z mlekiem gotujemy ok. 3 godzin, studzimy. 1,5 puszki ucieramy z miękkim masłem na puszystą masę (resztę mleka odkładamy, wykorzystujemy do innego ciasta). Wsypujemy 3/4 płatków migdałów. Mieszamy. Masą przekładamy placki i smarujemy wierzch. Ciasto posypujemy pozostałymi płatkami.
Ciasto migdałowe – dodatkowe informacje
Rady redakcyjnej kucharki:
● Płatki migdałów warto lekko uprażyć na suchej patelni. Dzięki temu będą bardziej aromatyczne.
● Ciasto równie dobrze się upiecze, jeśli zwykłą mąkę wymieszamy z krupczatką (w proporcjach pół na pół).
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto Miętusek, czyli ciasto miętowo- czekoladowe
Następny przepis: ciasto milionera