Ciasto marchewkowe z jabłkami
Dzisiejszy przepis na ciasto marchewkowe z jabłkami to prawdziwa ucztą dla podniebienia. Połączenie marchewki i jabłek daje efekt smakowy, który jest nie tylko pyszny, ale także niesamowicie zdrowy. Ta wariacja na temat tradycyjnego ciasta marchewkowego jest odświeżająca i pełna smaku. Ciasto nabiera głębi dzięki dodatkowi jabłek, które nadadzą mu wilgotności oraz słodko-kwaśnego akcentu. Marchew i jabłka tworzą harmonijną kombinację, która przyjemnie zaskoczy nawet najbardziej wybredne podniebienia. To wykwintne ciasto jest doskonałe na niedzielne popołudnie, rodzinne spotkania czy też jako smaczny deser na co dzień.
admin
Składniki:
- Ciasto marchewkowe:
- 5 jaj
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 1,5 szklanki marchewki startej na małym oczku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- Masa serowa:
- 50 dag zmielonego 3-krotnie sera
- 3 jajka
- pół szklanki cukru
- 1 budyń waniliowy
- kilka kropel aromatu waniliowego
- Masa jabłkowa:
- 4-5 jabłek
- 2 galaretki cytrynowe
Ciasto marchewkowe z jabłkami – jak zrobić?
- Ciasto marchewkowe: jajka ubić z cukrem na gładką, puszystą masę. Na przemian połączyć z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i olejem. Dodać marchewkę i wymieszać. Ciasto przelać do formy (25×30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 40-50 minut w 180 st. Wystudzić.
- Masa serowa: do garnka wbić jajka, przełożyć ser, cukier, proszek budyniowy i aromat. Wymieszać i zagotować na wolnym ogniu (masa ma być gęsta).
- Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w drobną kostkę, po czym przełożyć na patelnię i uprażyć na małym ogniu, z odrobiną wody. Następnie w 1,5 szklance gorącej wody rozpuścić galaretki i dodać do jabłek. Całość dokładnie wymieszać do połączenia i odstawić do stężenia.
- Ostudzony biszkopt marchewkowy przekroić wzdłuż na pół. Jedną część posmarować masą serową (odłożyć 2 łyżki ) i przykryć drugim plackiem. Posmarować odłożonym serem i na to wylać stężałą galaretkę z jabłkami. Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godz, a najlepiej całą noc. Smacznego!
Ciasto marchewkowe z jabłkami – dodatkowe informacje
* ciasto można wzbogacić bakaliami
* zamiast jabłek można użyć gruszek, będzie wtedy słodsze
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: CIASTO MARCHEWKOWE Z CYNAMONEM
Następny przepis: Ciasto marchewkowe z kremem cytrynowym