Ciasto marchewkowe z jabłkami

Ciasto marchewkowe z jabłkami

Dzisiejszy przepis na ciasto marchewkowe z jabłkami to prawdziwa ucztą dla podniebienia. Połączenie marchewki i jabłek daje efekt smakowy, który jest nie tylko pyszny, ale także niesamowicie zdrowy. Ta wariacja na temat tradycyjnego ciasta marchewkowego jest odświeżająca i pełna smaku. Ciasto nabiera głębi dzięki dodatkowi jabłek, które nadadzą mu wilgotności oraz słodko-kwaśnego akcentu. Marchew i jabłka tworzą harmonijną kombinację, która przyjemnie zaskoczy nawet najbardziej wybredne podniebienia. To wykwintne ciasto jest doskonałe na niedzielne popołudnie, rodzinne spotkania czy też jako smaczny deser na co dzień.

Składniki:

  • Ciasto marchewkowe:
  • 5 jaj
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki marchewki startej na małym oczku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Masa serowa:
  • 50 dag zmielonego 3-krotnie sera
  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • Masa jabłkowa:
  • 4-5 jabłek
  • 2 galaretki cytrynowe

Ciasto marchewkowe z jabłkami – jak zrobić?

  1. Ciasto marchewkowe: jajka ubić z cukrem na gładką, puszystą masę. Na przemian połączyć z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i olejem. Dodać marchewkę i wymieszać. Ciasto przelać do formy (25×30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 40-50 minut w 180 st. Wystudzić.
  2. Masa serowa: do garnka wbić jajka, przełożyć ser, cukier, proszek budyniowy i aromat. Wymieszać i zagotować na wolnym ogniu (masa ma być gęsta).
  3. Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w drobną kostkę, po czym przełożyć na patelnię i uprażyć na małym ogniu, z odrobiną wody. Następnie w 1,5 szklance gorącej wody rozpuścić galaretki i dodać do jabłek. Całość dokładnie wymieszać do połączenia i odstawić do stężenia.
  4. Ostudzony biszkopt marchewkowy przekroić wzdłuż na pół. Jedną część posmarować masą serową (odłożyć 2 łyżki ) i przykryć drugim plackiem. Posmarować odłożonym serem i na to wylać stężałą galaretkę z jabłkami. Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godz, a najlepiej całą noc. Smacznego!

Ciasto marchewkowe z jabłkami – dodatkowe informacje

* ciasto można wzbogacić bakaliami
* zamiast jabłek można użyć gruszek, będzie wtedy słodsze


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: CIASTO MARCHEWKOWE Z CYNAMONEM
Następny przepis: Ciasto marchewkowe z kremem cytrynowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode