CIASTO MARCHEWKOWE Z CYNAMONEM
Składniki:
- 4 szklanki startej marchewki
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki oleju
- 5 jajek
- 2 łyżeczki sody
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- cynamon
- dowolny aromat do ciasta wedle uznania
- 2 tabliczki gorzkiej lub mlecznej czekolady
-
Ucieramy olej z cukrem, dodajemy jajka. Kiedy masa jest wyrobiona partiami dodajemy mąkę i miksujemy na jednolitą masę. Do masy powoli wsypujemy startą na grubej tarce marchewkę. Próbujemy czy masa jest słodka, jeśli nie- dodajemy jeszcze nieco cukru. Całość przyprawiamy cynamonem i kilkoma kropelkami aromatu do ciast. Miksujemy. Dodajemy sodę i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy.
-
Masę przekładamy do wysmarowanej bułką tartą i masłem foremkę, pieczemy około 1 godziny w temperaturze 220 stopni.
-
Po upieczeniu ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą, odstawiamy do wystygnięcia.
CIASTO MARCHEWKOWE Z CYNAMONEM – dodatkowe informacje
Proszę próbować ciasta po dodaniu marchewki, jeśli nie jest ona zbyt słodka należy dodać jeszcze troszkę cukru. Można zastosować dowolną tabliczkę czekolady lub polewę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto marchewkowe bez cukru
Następny przepis: Ciasto marchewkowe (mała porcja)