CIASTO MALINOWO-BUDYNIOWE BEZ PIECZENIA
Witajcie miłośnicy deserów, którzy nie przepadają za pieczeniem! Przedstawiam doskonały przepis na ciasto malinowo-budyniowe bez pieczenia. Ten słodki przysmak łączy w sobie subtelną kremowość aromatycznego budyniu z kwaśno-słodkim smakiem świeżych malin. Proste w przygotowaniu, nie wymaga użycia piekarnika, co czyni je idealną propozycją na gorące letnie dni. Lekkie, ale sycące – to ciasto to świetny wybór na rodzinne spotkania czy przyjęcia. Składniki są łatwo dostępne, a sama robota to istna przyjemność. Więc jeżeli szukacie przepisu na ciasto malinowe bez pieczenia, to właśnie znaleźliście ten idealny!
admin
Składniki:
- ok. 360 g herbatników maślanych
- Warstwa budyniowa:
- 3 budynie waniliowe
- 1 l mleka
- Warstwa malinowa:
- 1 szklanka malin
- 2 galaretki malinowe
- 2,5 szklanki wody
- Bita śmietana:
- 500 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
- Starta czekolada gorzka do posypania
- Tortownica: 25/32
Ciasto malinowo-budyniowe bez pieczenia – jak zrobić?
- Na dnie tortownicy ułóż warstwę herbatników.
- Warstwa budyniowa: z podanych składników ugotuj budyń i jeszcze ciepły wyłóż na herbatniki. Na ciepłym budyniu ułóż następną warstwę herbatników.
- Warstwa malinowa: Maliny zmiksuj blenderem i przetrzyj przez sitko. Galaretki rozprowadź w przegotowanej wodzie, odstaw do lekkiego stężenia, dodaj maliny, wymieszaj i wyłóż na herbatniki. Wstaw do lodówki. Na galaretce ułóż następną warstwę z herbatników.
- Bita śmietana: żelatynę rozpuść w kąpieli wodnej z 1/4 szklanki wody. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem, dodaj żelatynę i wymieszaj. Wyłóż na herbatniki, posyp startą czekoladą i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia na kilka godzin.
Porady – Dodatkowe informacje
Do ciasta używałam budyniową masę z cukrem. Jeśli używamy budyń bez cukru, należy go dosłodzić według zaleceń na opakowaniu.