Ciasto makowe ze śmietaną i brzoskwiniami
Zanurz się w smakowite doznania przygotowując nasze ciasto makowe ze śmietaną i brzoskwiniami. To nie tylko wspaniały dodatek do rodzinnego obiadu, ale także idealny deser na każdą okazję. Kuszący, słodki smak makowego ciasta pięknie kontrastuje z kremową śmietaną i soczystością brzoskwiń. Ten przepis stanowi połączenie prostoty i elegancji, dając w efekcie deser, który zadowoli każde podniebienie. Odkryj, jak łatwo jest stworzyć ten piękny i pyszny wypiek, który z pewnością zainteresuje Twoich gości i doda blasku każdej domowej kolacji. Każde kęs ciasta makowego z brzoskwiniami jest jak małe święto smaku.
admin
Składniki:
- Forma: 24×42 cm
- Biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki suchego maku
- 1 budyń śmietankowy
- ¾ szklanki mąki tortowej
- Sól do smaku
- Papier do pieczenia
- Nadzienie:
- 1 puszka brzoskwiń w syropie – 820 g
- 2 opakowania śmietanki 30% (2×330 ml)
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- ½ szklanki powideł śliwkowych
Ciasto makowe ze śmietaną i brzoskwiniami – jak zrobić?
- Wykonanie: formę wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka wybić, posolić, dodać cukier i ubić na puszystą masę. Mąkę, budyń, mak i proszek do pieczenia – wymieszać. Porcjami dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszać. Wylać ciasto do blachy, wstawić do podgrzanego piekarnika i piec 30 minut w temp. 180 stopni . Po wystudzeniu ciasto przekroić na pół. Każdą połówkę posmarować cienko powidłami.
- 1 galaretkę rozpuścić w syropie z brzoskwiń dobrze podgrzanym, drugą rozpuścić w ¾ gorącej wody podanej na opakowaniu. Obie galaretki wystudzić. Brzoskwinie pokroić drobno.
- Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno, porcjami dodawać galaretkę rozpuszczoną w syropie, delikatnie wymieszać.
- Na 1 połówkę ciasta posmarowaną powidłami wyłożyć 2/3 masy śmietanowej, rozłożyć pół pokrojonych brzoskwiń, przykryć drugą połową ciasta, lekko docisnąć. Rozłożyć pozostały krem śmietanowy, rozłożyć pozostałe brzoskwinie. Zalać ciasto krzepnącą galaretką. Schłodzić w lodówce.
Ciasto makowe ze śmietaną i brzoskwiniami – dodatkowe informacje
1. Ciasto makowe z brzoskwiniami przed podaniem dobrze jest schłodzić.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto makowe z marcepanowym kremem
Następny przepis: Ciasto makowo jabłkowe