ciasto łaciate z masą sernikową
Zapraszamy do stworzenia ciasta, które zachwyci wszelkiego rodzaju smakoszy – ciasta łaciatego z masą sernikową. Nasz przepis nawiązuje do popularnej propozycji siostry Anastazji, zachowując jednocześnie swój unikalny charakter. Bogactwo warstw ciasta przeplatających się z delikatnym, aksamitnym serowym nadzieniem tworzy doskonałą symfonię smaków. Ciasto łaciate z serem nie tylko zachwyca wizualnie „łaciatą” strukturą, ale także jest niezwykle sycące i smaczne. Niezależnie od tego, czy jesteś wielbicielem ciast sernikowych, czy po prostu szukasz nowego deseru do swojego repertuaru kulinarnego, ciasto łaciate z masą sernikową z pewnością okaże się strzałem w dziesiątkę.
admin
Składniki:
- ciasto białe:
- 150 gramów mąki ziemniaczanej
- 50 gramów mąki pszennej tortowej
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- 1 łyżka octu 10%
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 białek
- ciasto ciemne:
- 6 całych jaj
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżki ciemnego kakao
- masa sernikowa:
- 1 kg twarogu półtłustego (zmielonego lub twaróg w wiaderku)
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 6 żółtek
- 200 gramów miękkiego masła lub margaryny
- 1 paczuszka budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (z górką)
- 0,5 szklanki zimnego mleka
- polewa czekoladowa
- wiórki kokosowe
Ciasto łaciate z masą sernikową – jak zrobić?
ciasto łaciate z masą sernikową – dodatkowe informacje
Ciasto lepiej się przetnie jeśli upieczemy je dzień wcześniej.