ciasto łaciate z masą sernikową

ciasto łaciate z masą sernikową

Zapraszamy do stworzenia ciasta, które zachwyci wszelkiego rodzaju smakoszy – ciasta łaciatego z masą sernikową. Nasz przepis nawiązuje do popularnej propozycji siostry Anastazji, zachowując jednocześnie swój unikalny charakter. Bogactwo warstw ciasta przeplatających się z delikatnym, aksamitnym serowym nadzieniem tworzy doskonałą symfonię smaków. Ciasto łaciate z serem nie tylko zachwyca wizualnie „łaciatą” strukturą, ale także jest niezwykle sycące i smaczne. Niezależnie od tego, czy jesteś wielbicielem ciast sernikowych, czy po prostu szukasz nowego deseru do swojego repertuaru kulinarnego, ciasto łaciate z masą sernikową z pewnością okaże się strzałem w dziesiątkę.

Składniki:

  • ciasto białe:
  • 150 gramów mąki ziemniaczanej
  • 50 gramów mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka octu 10%
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 białek
  • ciasto ciemne:
  • 6 całych jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki ciemnego kakao
  • masa sernikowa:
  • 1 kg twarogu półtłustego (zmielonego lub twaróg w wiaderku)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 6 żółtek
  • 200 gramów miękkiego masła lub margaryny
  • 1 paczuszka budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (z górką)
  • 0,5 szklanki zimnego mleka
  • polewa czekoladowa
  • wiórki kokosowe

Ciasto łaciate z masą sernikową – jak zrobić?

ciasto łaciate z masą sernikową – dodatkowe informacje

Ciasto lepiej się przetnie jeśli upieczemy je dzień wcześniej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto Kukułka
Następny przepis: Ciasto leśny mech

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode