Ciasto Kukułka

Ciasto Kukułka

Ciasto Kukułka to pyszny, tradycyjny deser polskiej kuchni. Jego wyjątkowość polega na połączeniu kruchego ciasta z aromatycznym nadzieniem z kakao i bitą śmietaną, co tworzy niepowtarzalny smak, który z pewnością zachwyci wszystkich miłośników słodkości. Ta wersja przepisu na ciasto Kukułka to sprawdzony sposób na przyrządzenie tego wyjątkowego deseru. Zarówno dla wielbicieli wypieków domowych, jak i dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem, to doskonała propozycja na rodzinne spotkanie czy uroczysty obiad. Przygotowanie ciasta Kukułka to czysta przyjemność, a efekt końcowy z pewnością przekroczy Twoje oczekiwania.

Składniki:

  • BISZKOPT CIEMNY:
  • 6 jaj
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka kakao
  • BISZKOPT JASNY:
  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • MASA ŚMIETANOWA:
  • Dwie śmietany 30% (0,5l każda)
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • cukier puder do smaku (około 2-3 łyżki na 0,5l śmietany)
  • PONCZ:
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • czekolada gorzka (100g)
  • czekolada mleczna (100g)
  • 3-4 kieliszki wódki
  • 3 łyżki cukru

– jak zrobić
– sposób przygotowania
– biszkopt ciemny
– biszkopt jasny
– poncz
– bita śmietana

Ciasto kukułka – jak zrobić?

  1. BISZKOPT CIEMNY: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, porcjami dosypywać cukier, miksować do momentu rozpuszczenia się cukru, dodać żółtka, miksować. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Przelać do formy o wymiarach 38/22cm. Piec 25-30 minut w temp. 175°C. Biszkopt po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na dwie części.
  2. BISZKOPT JASNY: Wykonać tak samo jak biszkopt ciemny. Po upieczeniu wystudzić i połamać na kawałki wielkości mniej więcej dużego orzecha włoskiego (mogą być większe).
  3. PONCZ: Kawę zaparzyć w szklance wody, przelać do garnka, dodać połamane czekolady i cukier, podgrzewać do rozpuszczenia się czekolad, wystudzić. Do wystudzonego dodać wódkę, wymieszać.
  4. BITA ŚMIETANA: 4 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody. Śmietanę ubić razem z cukrem pudrem, dodać wystudzoną żelatynę, wyłożyć na pierwszą część biszkopta ciemnego, na śmietanę poukładać ciasno połamany biszkopt jasny, polać dokładnie wystudzonym ponczem. Tak samo zrobić z drugą śmietaną i wyłożyć na naponczowny biszkopt, przykryć drugą częścią ciemnego biszkopta, udekorować według uznania.

Ciasto Kukułka – dodatkowe informacje

Ciasto Kukułka warto zrobić dzień wcześniej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto Kubanka
Następny przepis: ciasto łaciate z masą sernikową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode