Ciasto Kubusiowe
Przedstawiam przepis na ciasto, które zachwyci dorosłych, ale przede wszystkim z pewnością przypaść do gustu dzieciom – „Ciasto Kubusiowe”. Jest to przepis, który dosłownie rozpływa się w ustach, swej nazwy uprawia nie tylko ze względu na to, że zawiera miód, ale również dlatego, że jest równie urocze jak ukochany przez wszystkie dzieci miś – Kubuś Puchatek. Główne atrakcje tego ciasta to delikatne ciasto biszkoptowe z dodatkiem miodu i aromatycznych przypraw korzennych oraz puchate, kremowe wnętrze z owocami, czyli tzw. delicjami. Doskonałe na dziecięce przyjęcia, ale i dla każdego łasucha.
admin
Składniki:
- biszkopt: 4 jajka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 niepełna szklanka cukru
- masa kubusiowa: 900ml soku Kubuś (u mnie malinowy)
- 2 budynie śmietankowe
- 2 paczki delicji szampańskich
- masa śmietankowa: 600ml śmietany kremówki
- 2 galaretki cytrynowe
- 2 łyżki cukru pudru
- 100g czekolady gorzkiej
- masło i bułka tarta do formy
Ciasto kubusiowe – jak zrobić?
-
Biszkopt: białka ubij na sztywną pianę. Stale ubijając dodaj cukier a następnie po jednym żółtku. Na koniec dodaj mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, olej i dokładnie wymieszaj. Ciasto piecz w wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formie (25x40cm) 25-30 minut w 170 st. Wystudź.
-
Masa kubusiowa: budynie śmietankowe przygotuj według przepisu na opakowaniu, tyle, że mleko zastąp sokiem Kubuś. Gorącą masę budyniową wylej na ostudzony biszkopt,wyrównaj i ułóż na niej delicje.
-
Masa śmietankowa: galaretki rozpuść w szklance gorącej wody i odstaw do stężenia. Śmietanę ubij na sztywno, dodaj cukier puder i tężejącą galaretkę. Całość wylej na masę kubusiową z delicjami i wygładź. Wierzch posyp startą czekoladą i wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
Ciasto Kubusiowe – dodatkowe informacje
*jeśli budynie są bez cukru, dodajemy tyle, ile jest na opakowaniu
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto Kubanka
Następny przepis: ciasto łaciate z masą sernikową