Ciasto Kubusiowe

Ciasto Kubusiowe

Przedstawiam przepis na ciasto, które zachwyci dorosłych, ale przede wszystkim z pewnością przypaść do gustu dzieciom – „Ciasto Kubusiowe”. Jest to przepis, który dosłownie rozpływa się w ustach, swej nazwy uprawia nie tylko ze względu na to, że zawiera miód, ale również dlatego, że jest równie urocze jak ukochany przez wszystkie dzieci miś – Kubuś Puchatek. Główne atrakcje tego ciasta to delikatne ciasto biszkoptowe z dodatkiem miodu i aromatycznych przypraw korzennych oraz puchate, kremowe wnętrze z owocami, czyli tzw. delicjami. Doskonałe na dziecięce przyjęcia, ale i dla każdego łasucha.

Składniki:

  • biszkopt: 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • masa kubusiowa: 900ml soku Kubuś (u mnie malinowy)
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 paczki delicji szampańskich
  • masa śmietankowa: 600ml śmietany kremówki
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100g czekolady gorzkiej
  • masło i bułka tarta do formy

Ciasto kubusiowe – jak zrobić?

  1. Biszkopt: białka ubij na sztywną pianę. Stale ubijając dodaj cukier a następnie po jednym żółtku. Na koniec dodaj mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, olej i dokładnie wymieszaj. Ciasto piecz w wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formie (25x40cm) 25-30 minut w 170 st. Wystudź.

    upiecz biszkopt
  2. Masa kubusiowa: budynie śmietankowe przygotuj według przepisu na opakowaniu, tyle, że mleko zastąp sokiem Kubuś. Gorącą masę budyniową wylej na ostudzony biszkopt,wyrównaj i ułóż na niej delicje.

    ułóż delicje
  3. Masa śmietankowa: galaretki rozpuść w szklance gorącej wody i odstaw do stężenia. Śmietanę ubij na sztywno, dodaj cukier puder i tężejącą galaretkę. Całość wylej na masę kubusiową z delicjami i wygładź. Wierzch posyp startą czekoladą i wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.

    wyłóż masę śmietanową

Ciasto Kubusiowe – dodatkowe informacje

*jeśli budynie są bez cukru, dodajemy tyle, ile jest na opakowaniu


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto Kubanka
Następny przepis: ciasto łaciate z masą sernikową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode