Ciasto kruche ze śliwkami i cynamonem
Kochasz słodkie i korzenne smaki jesieni? Jeśli tak, to ten przepis na kruche ciasto ze śliwkami i cynamonem jest dla ciebie. Ciasto kruche jest proste do przygotowania, a gdy przełożymy je soczystymi, dojrzałymi śliwkami aromatyzowanymi odrobiną cynamonu, uzyskujemy wyjątkowo smakowite, a zarazem delikatne ciasto. Doskonale sprawdzi się na popołudniową kawę czy podczas rodzinnych spotkań. Jest to przepis, który niezmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska. Cynamon i śliwki idealnie komponują się ze sobą, tworząc wyjątkowe połączenie smaków. Nie powinno zabraknąć go na waszym jesiennym stole.
admin
Składniki:
- 250 g masła
- 3 szklanki przesianej mąki pszennej
- 2 jaja
- 1,5 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka aromatu migdałowego
- szczypta soli
- Dodatkowo:
- 1 kg śliwek
- 4 łyżki powideł śliwkowych
Ciasto kruche ze śliwkami i cynamonem – jak zrobić?
-
Obie mąki, proszek do pieczenia, cukry, cynamon i szczyptę soli wysypujemy na blat lub stolnicę. Dodajemy pokrojone na kawałki masło i siekamy siekaczką, aż masło będzie w drobnych kawałeczkach. Formujemy kopczyk, wbijamy jajka, wlewamy aromat, zagniatamy jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części, jedna lekko większa od drugiej. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na 20 minut do zamrażarki.
-
Blachę o średnicy 24×36 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Wyjmujemy większą część ciasta z zamrażarki, rozwałkowujemy i wykładamy do formy, równomiernie wylepiając. Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podpiekamy przez 15 minut.
-
Po tym czasie ciasto wyjmujemy i równomiernie smarujemy powidłami. Wykładamy wydrążone z pestek, umyte i osuszone na papierowym ręczniku połówki śliwek. Wyjmujemy mniejszą część ciasta z zamrażarki i ścieramy na wierzch na tarce o grubych oczkach.
-
Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy nadal w 180 stopniach przez 35 minut. Po upieczeniu studzimy 15 minut w lekko uchylonym piekarniku. Smacznego!
Ciasto kruche ze śliwkami i cynamonem – dodatkowe informacje
Do przygotowania kruchego ciasta ze śliwkami i cynamonem można również użyć innych ulubionych sezonowych owoców, np. truskawek, gruszek czy borówek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto kruche z wiśniami i bezą z migdałami
Następny przepis: Ciasto Krysi