Ciasto kruche ze śliwkami i cynamonem

Ciasto kruche ze śliwkami i cynamonem

Kochasz słodkie i korzenne smaki jesieni? Jeśli tak, to ten przepis na kruche ciasto ze śliwkami i cynamonem jest dla ciebie. Ciasto kruche jest proste do przygotowania, a gdy przełożymy je soczystymi, dojrzałymi śliwkami aromatyzowanymi odrobiną cynamonu, uzyskujemy wyjątkowo smakowite, a zarazem delikatne ciasto. Doskonale sprawdzi się na popołudniową kawę czy podczas rodzinnych spotkań. Jest to przepis, który niezmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska. Cynamon i śliwki idealnie komponują się ze sobą, tworząc wyjątkowe połączenie smaków. Nie powinno zabraknąć go na waszym jesiennym stole.

Składniki:

  • 250 g masła
  • 3 szklanki przesianej mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 1,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka aromatu migdałowego
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • 1 kg śliwek
  • 4 łyżki powideł śliwkowych

Ciasto kruche ze śliwkami i cynamonem – jak zrobić?

  1. Obie mąki, proszek do pieczenia, cukry, cynamon i szczyptę soli wysypujemy na blat lub stolnicę. Dodajemy pokrojone na kawałki masło i siekamy siekaczką, aż masło będzie w drobnych kawałeczkach. Formujemy kopczyk, wbijamy jajka, wlewamy aromat, zagniatamy jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części, jedna lekko większa od drugiej. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na 20 minut do zamrażarki.

    Kopczyk
  2. Blachę o średnicy 24×36 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Wyjmujemy większą część ciasta z zamrażarki, rozwałkowujemy i wykładamy do formy, równomiernie wylepiając. Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podpiekamy przez 15 minut.

    Przed upieczeniem
  3. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i równomiernie smarujemy powidłami. Wykładamy wydrążone z pestek, umyte i osuszone na papierowym ręczniku połówki śliwek. Wyjmujemy mniejszą część ciasta z zamrażarki i ścieramy na wierzch na tarce o grubych oczkach.

    Ciasto przed upieczeniem
  4. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy nadal w 180 stopniach przez 35 minut. Po upieczeniu studzimy 15 minut w lekko uchylonym piekarniku. Smacznego!

    Upieczone ciasto

Ciasto kruche ze śliwkami i cynamonem – dodatkowe informacje

Do przygotowania kruchego ciasta ze śliwkami i cynamonem można również użyć innych ulubionych sezonowych owoców, np. truskawek, gruszek czy borówek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto kruche z wiśniami i bezą z migdałami
Następny przepis: Ciasto Krysi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode