ciasto kruche z orzechami i powidłami
Kochasz orzechy i powidła? Ten smakowity przepis na ciasto kruche z orzechami i powidłami jest dla Ciebie. Jego delikatna, chrupiąca tekstura, bogactwo orzechowego smaku oraz słodziutka nuta domowych powideł zapewnią Ci prawdziwe doznania kulinarnego raju. Ciasto z powidłami i orzechami łączy w sobie tradycje i nutę nowoczesności, dzięki czemu przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi słodkości. To idealna propozycja zarówno na niedzielne popołudnie, jak i na specjalne okazje. Jeśli cenisz prostotę wykonania i niepowtarzalny smak, ciasto kruche z orzechami jest wręcz stworzone dla Ciebie. Oto składniki, które będziesz potrzebował.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 6 żółtek
- 25 dag masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki powidła śliwkowego
- 2 garście orzechów włoskich
- Piana
- 6 białek
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Ciasto kruche z orzechami i powidłami – jak zrobić?
- Mąkę z masłem wyrobić nożem. Dodać żółtka, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy. Wyrobić na gładką masę. Ciasto podzielić na trzy części. Do pierwszej dodać 3 łyżki kakao, wyrobić i wraz z drugą porcją odstawić do lodówki lub zamrażalnika – ma być twarda. Trzecią część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować powidłami. Na powidła dać posiekane i uprażone orzechy włoskie.
- Na orzechy zetrzeć ciasto z kakao (na tarce o dużych oczkach).
- Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier i mąkę ziemniaczaną.
- Nałożyć pianę na ciasto. Na pianę zetrzeć drugą porcję ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 50 min.
- Smacznego.
xxxx – dodatkowe informacje
uważajcie na żółtko w białkach, bo moja piana przez to się nie ubiła tak jak powinna:(
ja na moje ciasto dałam jeszcze troszkę polewy czekoladowej
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto kruche- przepis podstawowy
Następny przepis: Ciasto kruche ze śliwkami i cynamonem