ciasto kruche z orzechami i powidłami

ciasto kruche z orzechami i powidłami

Kochasz orzechy i powidła? Ten smakowity przepis na ciasto kruche z orzechami i powidłami jest dla Ciebie. Jego delikatna, chrupiąca tekstura, bogactwo orzechowego smaku oraz słodziutka nuta domowych powideł zapewnią Ci prawdziwe doznania kulinarnego raju. Ciasto z powidłami i orzechami łączy w sobie tradycje i nutę nowoczesności, dzięki czemu przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi słodkości. To idealna propozycja zarówno na niedzielne popołudnie, jak i na specjalne okazje. Jeśli cenisz prostotę wykonania i niepowtarzalny smak, ciasto kruche z orzechami jest wręcz stworzone dla Ciebie. Oto składniki, które będziesz potrzebował.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 6 żółtek
  • 25 dag masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki powidła śliwkowego
  • 2 garście orzechów włoskich
  • Piana
  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Ciasto kruche z orzechami i powidłami – jak zrobić?

  1. Mąkę z masłem wyrobić nożem. Dodać żółtka, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy. Wyrobić na gładką masę. Ciasto podzielić na trzy części. Do pierwszej dodać 3 łyżki kakao, wyrobić i wraz z drugą porcją odstawić do lodówki lub zamrażalnika – ma być twarda. Trzecią część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować powidłami. Na powidła dać posiekane i uprażone orzechy włoskie.
  2. Na orzechy zetrzeć ciasto z kakao (na tarce o dużych oczkach).
  3. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier i mąkę ziemniaczaną.
  4. Nałożyć pianę na ciasto. Na pianę zetrzeć drugą porcję ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 50 min.
  5. Smacznego.

xxxx – dodatkowe informacje

uważajcie na żółtko w białkach, bo moja piana przez to się nie ubiła tak jak powinna:(

ja na moje ciasto dałam jeszcze troszkę polewy czekoladowej


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto kruche- przepis podstawowy
Następny przepis: Ciasto kruche ze śliwkami i cynamonem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode