Ciasto Krówkowo-Kakaowe
Intensywnie czekoladowe, słodkie i niezwykle smakowite – tak jednym tchem można opisać ciasto krówkowo-kakaowe. To połączenie delikatnej, wilgotnej podstawy, która rozpływa się w ustach, z nutą ulubionych polskich krówek. Subtelny smak karmelu doskonale komponuje się z mocą kakao, tworząc zestawienie, które zachwyca zarówno miłośników deserów czekoladowych, jak i koneserów słodkości karmelowych. Ciasto krówkowo-kakaowe to propozycja, która na pewno przypadnie do gustu każdemu łasuchowi i wzbudzi zachwyt na każdym przyjęciu, czy to rodzinnej imprezie urodzinowej, czy to eleganckiemu spotkaniu ze znajomymi. Wypróbuj, a zrozumiesz, dlaczego ten przepis jest tak popularny!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Biszkopt kakaowy:
- 4 jajka
- około 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać 1/2 szklanki)
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa budyniowa:
- 200g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 litra mleka
- 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
- 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
- kostka margaryny (250g)
- Dodatkowo:
- 1 puszka masy krówkowej
- dżem porzeczkowy
- około 30szt. herbatników
- okolo 200g orzechów włoskich
Ciasto krówkowo-kakaowe – jak zrobić?
- Przygotować biszkopt: oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną piane. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miszeczce wymieszać obie mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Formę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku około 30 min. w temp. 180 stopni. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
- Przygotować masę budyniową: trochę mleka odlać na rozmieszanie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Po zagotowaniu dodać rozdrobnioną mąkę, do gotującego się budyniu dodawać margarynę po kawałku i mieszać aż do rozpuszczenia się składników.
- Wykonanie: jeden blat biszkoptu włożyć do formy, rozsmarować dżem, a na dżemie około 1/3 masy budyniowej. Na masę wyłożyć herbatniki. Na herbatnikach rozsmarować masę krówkową i przykryć kolejną warstwą herbatników. Kolejno rozsmarować 1/3 masy budyniowej i nałożyć drugi blat biszkoptu. Biszkopt posmarować resztą masy budyniowej i udekorować orzechami.
Ciasto Krówkowo-Kakaowe – dodatkowe informacje
Po ugotowaniu budyniu od razu ciepły wykładamy na biszkopt i przykrywamy herbatnikami. Dzięki temu herbatniki szybko zmiękną.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto Krówka
Następny przepis: ciasto kruche z orzechami i powidłami