Ciasto Krówkowo-Kakaowe

Ciasto Krówkowo-Kakaowe

Intensywnie czekoladowe, słodkie i niezwykle smakowite – tak jednym tchem można opisać ciasto krówkowo-kakaowe. To połączenie delikatnej, wilgotnej podstawy, która rozpływa się w ustach, z nutą ulubionych polskich krówek. Subtelny smak karmelu doskonale komponuje się z mocą kakao, tworząc zestawienie, które zachwyca zarówno miłośników deserów czekoladowych, jak i koneserów słodkości karmelowych. Ciasto krówkowo-kakaowe to propozycja, która na pewno przypadnie do gustu każdemu łasuchowi i wzbudzi zachwyt na każdym przyjęciu, czy to rodzinnej imprezie urodzinowej, czy to eleganckiemu spotkaniu ze znajomymi. Wypróbuj, a zrozumiesz, dlaczego ten przepis jest tak popularny!

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
  • 4 jajka
  • około 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać 1/2 szklanki)
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa budyniowa:
  • 200g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 litra mleka
  • 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • kostka margaryny (250g)
  • Dodatkowo:
  • 1 puszka masy krówkowej
  • dżem porzeczkowy
  • około 30szt. herbatników
  • okolo 200g orzechów włoskich

Ciasto krówkowo-kakaowe – jak zrobić?

  1. Przygotować biszkopt: oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną piane. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miszeczce wymieszać obie mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Formę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku około 30 min. w temp. 180 stopni. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
  2. Przygotować masę budyniową: trochę mleka odlać na rozmieszanie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Po zagotowaniu dodać rozdrobnioną mąkę, do gotującego się budyniu dodawać margarynę po kawałku i mieszać aż do rozpuszczenia się składników.
  3. Wykonanie: jeden blat biszkoptu włożyć do formy, rozsmarować dżem, a na dżemie około 1/3 masy budyniowej. Na masę wyłożyć herbatniki. Na herbatnikach rozsmarować masę krówkową i przykryć kolejną warstwą herbatników. Kolejno rozsmarować 1/3 masy budyniowej i nałożyć drugi blat biszkoptu. Biszkopt posmarować resztą masy budyniowej i udekorować orzechami.

Ciasto Krówkowo-Kakaowe – dodatkowe informacje

Po ugotowaniu budyniu od razu ciepły wykładamy na biszkopt i przykrywamy herbatnikami. Dzięki temu herbatniki szybko zmiękną.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto Krówka
Następny przepis: ciasto kruche z orzechami i powidłami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode