Ciasto kokosowe (bezglutenowe)
Zdrowe odżywianie nie musi być nudne czy pozbawione deserów. Prezentowany przepis na ciasto kokosowe bezglutenowe to doskonała alternatywa dla osób z nietolerancją glutenu, ale nie tylko. O jego wyjątkowym smaku przekonają się także miłośnicy słodkości. Wystarczy przygotować kilka składników, a w rezultacie otrzymamy puszyste, delikatne ciasteczka bezglutenowe kokosowe, które stanowią idealny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Prosty w przygotowaniu, prosty w składnikach, ale zdecydowanie nieprosty w smaku – ten deser z pewnością zachwyci wszystkich, którzy go spróbują.
admin
Składniki:
- 4 jajka
- 40 g mąki kokosowej
- szczypta proszku do pieczenia
- 2 łyżki miodu
- 60 g wiórek kokosowych
- Dodatkowo
- łyżka masła migdałowego
- łyżeczka wiórek kokosowych
Ciasto kokosowe (bezglutenowe) – jak zrobić?
- Białka oddzielamy od żółtek a następnie białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy miód oraz żółtka. Chwilę miksujemy. Wsypujemy wiórki oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie łączmy wszystkie składniki krótko miksując. Tak przygotowaną masę wykładamy do foremki (moja forma ma wymiary 16 cm średnicy). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do wystudzenia. Wierzch wystudzonego ciasta smarujemy masłem migdałowym a następnie posypujemy wiórkami kokosowymi.
ciasto kokosowe (bezglutenowe) – dodatkowe informacje
Zamiast masła migdałowego można użyć innego masła orzechowego.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: CIASTO KOKOSOWE
Następny przepis: Ciasto kokosowe z truskawkami