Ciasto kokosowe (bezglutenowe)

Ciasto kokosowe (bezglutenowe)

Zdrowe odżywianie nie musi być nudne czy pozbawione deserów. Prezentowany przepis na ciasto kokosowe bezglutenowe to doskonała alternatywa dla osób z nietolerancją glutenu, ale nie tylko. O jego wyjątkowym smaku przekonają się także miłośnicy słodkości. Wystarczy przygotować kilka składników, a w rezultacie otrzymamy puszyste, delikatne ciasteczka bezglutenowe kokosowe, które stanowią idealny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Prosty w przygotowaniu, prosty w składnikach, ale zdecydowanie nieprosty w smaku – ten deser z pewnością zachwyci wszystkich, którzy go spróbują.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 40 g mąki kokosowej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 2 łyżki miodu
  • 60 g wiórek kokosowych
  • Dodatkowo
  • łyżka masła migdałowego
  • łyżeczka wiórek kokosowych

Ciasto kokosowe (bezglutenowe) – jak zrobić?

  1. Białka oddzielamy od żółtek a następnie białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy miód oraz żółtka. Chwilę miksujemy. Wsypujemy wiórki oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie łączmy wszystkie składniki krótko miksując. Tak przygotowaną masę wykładamy do foremki (moja forma ma wymiary 16 cm średnicy). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do wystudzenia. Wierzch wystudzonego ciasta smarujemy masłem migdałowym a następnie posypujemy wiórkami kokosowymi.

ciasto kokosowe (bezglutenowe) – dodatkowe informacje

Zamiast masła migdałowego można użyć innego masła orzechowego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: CIASTO KOKOSOWE
Następny przepis: Ciasto kokosowe z truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode