CIASTO KOKOSOWE

CIASTO KOKOSOWE

Zapraszamy do wypróbowania przepisu na przepyszne ciasto kokosowe. Ten placek kokosowy puszysty miękki jest idealny na deser, przyjęcia lub zwyczajne popołudniowe spotkania przy kawie. Składniki, które są potrzebne do jego przygotowania są powszechnie dostępne, a efekt końcowy z pewnością zadowoli wszystkich miłośników słodkości. Co więcej, ciasto kokosowe jest również świetnym rozwiązaniem dla osób, które nie mogą spożywać glutenu. Ten deser charakteryzuje się niepowtarzalnym, egzotycznym smakiem, który pozwala na chwilę zapomnieć o szarości dnia codziennego. Ciesz się smakiem raju w zasięgu ręki.

Składniki:

  • CIASTO:
  • 4 jajka
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 1/3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu
  • KOKOS:
  • 4 białka
  • 20 dkg wiórków kokosowych
  • 1 szklanka cukru
  • MASA:
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 1 kostka masła roślinnego
  • DO DEKORACJI:
  • polewa czekoladowa

Ciasto kokosowe – jak zrobić?

  1. 1.
    CIASTO: Jajka całe i żółtka ubić z cukrem na pulchną masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać olej i ocet. Dobrze wymieszać. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 150 stopni dla termoobiegu z dopiekaniem od dołu.
  2. 2.
    KOKOS: Ubić białka z cukrem, dodać wiórki kokosowe. Wymieszać. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20 minut w temperaturze 150 stopni dla termoobiegu z dopiekaniem od dołu.
  3. 3.
    MASA: Odlać 1/2 szklanki mleka, resztę zagotować z cukrem. Do odlanego mleka dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną. Rozmieszać. Do gotującego się mleka wlać rozrobioną mąkę i gotować na budyń. Budyń przestudzić, utrzeć masło z żółtkiem i dodać do budyniu. Wymieszać.
  4. 4.
    PRZEKŁADANIE: Przestudzony biszkopt przekroić na 2 lub 3 części w zależności od jego wysokości. Przełożyć ciasto masą. Na wierzch położyć ciasto z kokosu. Polać polewą czekoladową.

Słowa kluczowe: placek kokosowy puszysty

Porady – dodatkowe informacje

Ciasto kokosowe zawsze się udaje i jest lepsze od tradycyjnego biszkoptu. Nadaje się nawet do tortów.

Ciasto kokosowe musi dobrze wystygnąć, wtedy łatwo odchodzi od papieru i się nie łamie.

Do masy można dodać margarynę zamiast masła, masa będzie ściślejsza. Można ją dodać do jeszcze ciepłego budyniu, wtedy ładnie się rozpuści.

Ciasto kokosowe warto kroić na drugi dzień.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto kisielowe
Następny przepis: Ciasto kokosowe (bezglutenowe)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode