Ciasto kisielowe

Ciasto kisielowe

Ciasto kisielowe to niezwykle lekkie i delikatne ciasto, które potrafi rozpływać się w ustach. Przepis na ciasto kisielowe jest niezwykle prosty i szybki, a efekt końcowy dosłownie rozpływa się w ustach. Podstawowym składnikiem tego ciasta jest… kisiel! To właśnie on nadaje ciastu jego charakterystyczną, aksamitną konsystencję. Ten przepis jest idealny dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni. Ciasto z kisielu to doskonała alternatywa dla tradycyjnych ciast czekoladowych lub owocowych.

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA 12 PORCJI:
  • 2 duże (lub 3 małe) kisiele wiśniowe
  • 4 jajka
  • 1 łyżka mąki
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto kisielowe – jak zrobić?

  1. Oddzielić żółtka jaj od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą, białą masę, pod koniec ucierania można dodać 3 łyżki wrzącej wody, co uczyni masę bardziej puszystą. Następnie dodać mąkę, kisiele, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać.
  2. Białka ubić mikserem na sztywną pianę, dodać do ciasta i lekko połączyć łyżką. Gotowe ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem. Piec około 40 minut w temp. 170-180 ^ C.

Słowa kluczowe: przepis na ciasto kisielowe, ciasto z kiślu, ciasto kisielowe

Ciasto kisielowe – dodatkowe informacje

Do wypieku ciasta możemy użyć innych smaków kisieli. Ciasto warto polać rozpuszczoną czekoladą mleczną lub polewą. Można także przełożyć je masą o wybranym smaku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto Kilimandżaro'' według siostry Anastazji
Następny przepis: CIASTO KOKOSOWE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode