Ciasto kisielowe
Ciasto kisielowe to niezwykle lekkie i delikatne ciasto, które potrafi rozpływać się w ustach. Przepis na ciasto kisielowe jest niezwykle prosty i szybki, a efekt końcowy dosłownie rozpływa się w ustach. Podstawowym składnikiem tego ciasta jest… kisiel! To właśnie on nadaje ciastu jego charakterystyczną, aksamitną konsystencję. Ten przepis jest idealny dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni. Ciasto z kisielu to doskonała alternatywa dla tradycyjnych ciast czekoladowych lub owocowych.
admin
Składniki:
- SKŁADNIKI NA 12 PORCJI:
- 2 duże (lub 3 małe) kisiele wiśniowe
- 4 jajka
- 1 łyżka mąki
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto kisielowe – jak zrobić?
- Oddzielić żółtka jaj od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą, białą masę, pod koniec ucierania można dodać 3 łyżki wrzącej wody, co uczyni masę bardziej puszystą. Następnie dodać mąkę, kisiele, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać.
- Białka ubić mikserem na sztywną pianę, dodać do ciasta i lekko połączyć łyżką. Gotowe ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem. Piec około 40 minut w temp. 170-180 ^ C.
Słowa kluczowe: przepis na ciasto kisielowe, ciasto z kiślu, ciasto kisielowe
Ciasto kisielowe – dodatkowe informacje
Do wypieku ciasta możemy użyć innych smaków kisieli. Ciasto warto polać rozpuszczoną czekoladą mleczną lub polewą. Można także przełożyć je masą o wybranym smaku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto Kilimandżaro'' według siostry Anastazji
Następny przepis: CIASTO KOKOSOWE