ciasto kakaowe z jagodami i kremem grysikowym

ciasto kakaowe z jagodami i kremem grysikowym

Chcesz zaskoczyć swoich gości niebanalnym deserkiem? Przepis na ciasto kakaowe z jagodami i kremem grysikowym na pewno ci w tym pomoże. To wspaniałe połączenie jedwabistego kremu grysikowego z intensywnym smakiem kakao i jagód to prawdziwy rarytas – delikatne na podniebieniu, a jednocześnie wyraziste w smaku. Ciasto z kremem grysikowym to doskonały wybór na rodzinne spotkania, urodziny czy też po prostu jako słodki kąsek do popołudniowej kawy czy herbaty. Odważ się na tę niezwykłą kombinację i ciesz się wyjątkowym smakiem ciasta z jagodami i kremem.

Składniki:

  • foremka 25*34 cm
  • na ciasto:
  • 5 żółtek
  • 2 białka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 7 łyżek wody
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • na krem:
  • 3 szklanki mleka
  • 6 łyżek kaszy manny błyskawicznej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 200 g masła
  • dodatkowo:
  • 3 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich
  • 1 szklanka jagód

Ciasto kakaowe z jagodami i kremem grysikowym – jak zrobić?

  1. Przygotować ciasto: masło, wodę, kakao i cukier zagotować i wystudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Do zimnej masy kakaowej wmiksować żółtka a następnie mąkę. Białka ubić na pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Przełożyć je do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 40 minut do suchego patyczka. Po dokładnym wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
  2. Upiec blat z białek: białka ubić z cukrem na sztywno. Rozsmarować na papierze do pieczenia dociętym na rozmiar blaszki, w której piekło się ciasto. Posypać orzechami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140*C i piec około 30 minut.
  3. Krem: Mleko zagotować, wsypać kaszę mannę w mieszając ugotować na gęsto. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i zimnym grysikiem. Masę podzielić na połowę.
  4. Jedną część kremu rozsmarować na blacie ciasta a na kremie rozłożyć połowę jagód i lekko je docisnąć w krem, przykryć drugą połową ciasta kakaowego i tak samo rozłożyć krem i jagody. Na wierzchu położyć blat bezowy. Wstawić do lodówki na minimum kilka godzin.

Słowa kluczowe: ciasto z kremem grysikowym, ciasto z jagodami i kremem

ciasto kakaowe z jagodami i kremem grysikowym – dodatkowe informacje

Uwaga: można użyć jagód mrożonych ale wtedy należy je rozmrozić i odsączyć z soku. Kasza manna po ugotowaniu powinna być gęsta jak budyń. Ponieważ różne rodzaje kaszy różnie gęstnieją, może się okazać, że trzeba dać trochę więcej grysiku niż te 6 łyżek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto jogurtowe z wiśniami i kruszonką
Następny przepis: Kakaowiec z biszkoptem w dziurki i galaretką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode