ciasto kakaowe z jagodami i kremem grysikowym
Chcesz zaskoczyć swoich gości niebanalnym deserkiem? Przepis na ciasto kakaowe z jagodami i kremem grysikowym na pewno ci w tym pomoże. To wspaniałe połączenie jedwabistego kremu grysikowego z intensywnym smakiem kakao i jagód to prawdziwy rarytas – delikatne na podniebieniu, a jednocześnie wyraziste w smaku. Ciasto z kremem grysikowym to doskonały wybór na rodzinne spotkania, urodziny czy też po prostu jako słodki kąsek do popołudniowej kawy czy herbaty. Odważ się na tę niezwykłą kombinację i ciesz się wyjątkowym smakiem ciasta z jagodami i kremem.
Składniki:
- foremka 25*34 cm
- na ciasto:
- 5 żółtek
- 2 białka
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 250 g masła
- 7 łyżek wody
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- na krem:
- 3 szklanki mleka
- 6 łyżek kaszy manny błyskawicznej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 200 g masła
- dodatkowo:
- 3 białka
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich
- 1 szklanka jagód
Ciasto kakaowe z jagodami i kremem grysikowym – jak zrobić?
- Przygotować ciasto: masło, wodę, kakao i cukier zagotować i wystudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Do zimnej masy kakaowej wmiksować żółtka a następnie mąkę. Białka ubić na pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Przełożyć je do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 40 minut do suchego patyczka. Po dokładnym wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
- Upiec blat z białek: białka ubić z cukrem na sztywno. Rozsmarować na papierze do pieczenia dociętym na rozmiar blaszki, w której piekło się ciasto. Posypać orzechami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140*C i piec około 30 minut.
- Krem: Mleko zagotować, wsypać kaszę mannę w mieszając ugotować na gęsto. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i zimnym grysikiem. Masę podzielić na połowę.
- Jedną część kremu rozsmarować na blacie ciasta a na kremie rozłożyć połowę jagód i lekko je docisnąć w krem, przykryć drugą połową ciasta kakaowego i tak samo rozłożyć krem i jagody. Na wierzchu położyć blat bezowy. Wstawić do lodówki na minimum kilka godzin.
Słowa kluczowe: ciasto z kremem grysikowym, ciasto z jagodami i kremem
ciasto kakaowe z jagodami i kremem grysikowym – dodatkowe informacje
Uwaga: można użyć jagód mrożonych ale wtedy należy je rozmrozić i odsączyć z soku. Kasza manna po ugotowaniu powinna być gęsta jak budyń. Ponieważ różne rodzaje kaszy różnie gęstnieją, może się okazać, że trzeba dać trochę więcej grysiku niż te 6 łyżek.
Tagi
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto jogurtowe z wiśniami i kruszonką
Następny przepis: Kakaowiec z biszkoptem w dziurki i galaretką