Ciasto jogurtowe z wiśniami i kruszonką

Ciasto jogurtowe z wiśniami i kruszonką

Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na niezwykle soczysty i aromatyczny deser – Ciasto jogurtowe z wiśniami i kruszonką. To mało skomplikowany, ale efektowny smakołyk, który zawsze robi wrażenie na gościach. Wiśnie nadają mu lekkości i balansują świeżością z ciężarem jogurtowego biszkoptu, a chrupiąca kruszonka jest idealnym dopełnieniem tej harmonii smaków. Niezależnie od pory roku, ten placek jogurtowy z wiśniami przywoła na myśl słoneczne, letnie dni i smaki sezonowych owoców.

Składniki:

  • Forma: 24×28 cm
  • Składniki ciasto:
  • 40 dag mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 20 dag cukru
  • 1 szklanka wydrylowanych i osączonych wiśni
  • Składniki kruszonki:
  • 2 łyżki płatków migdałowych (pokruszyć płatki)
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki mąki
  • Papier do pieczenia

Ciasto jogurtowe z wiśniami i kruszonką – jak zrobić?

  1. 1. Wykonanie: składniki kruszonki wymieszać do połączenia się składników. Ciasto – jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, aż cukier się całkowicie rozpuści. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodać olej, jogurt naturalny, delikatnie wymieszać. Następnie dodawać porcjami składniki sypkie, wymieszać, wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć wiśnie. Składniki kruszonki wysypać na wiśnie. Ciasto piec w temp. 180 stopni około 50 minut. Przed końcem pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

Ciasto jogurtowe z wiśniami i kruszonką – dodatkowe informacje

1. Do ciasta jogurtowego z wiśniami i kruszonką można dodać kilka kropli olejku waniliowego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto jogurtowe z truskawkami i rabarbarem.
Następny przepis: ciasto kakaowe z jagodami i kremem grysikowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode