Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i lekką glazurą z galaretki.
Składniki:
- 160 g jogurtu naturalnego
 - 2 szklanki mąki
 - niepełna szklanka cukru
 - 4 jajka
 - pół szklanki oleju
 - 3 i pół łyżeczki proszku do pieczenia
 - szczypta soli
 - jedna galaretka brzoskwiniowa
 - puszka brzoskwiń w syropie
 - cukier waniliowy
 
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i lekką glazurą z galaretki – jak zrobić?
- Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól oraz cukier waniliowy. Całość dokładnie wymieszać. Do produktów dodać jogurt naturalny, olej i jajka. Całość zmiksować na gęstą masę. Następnie wlać do foremki i wstawić do piekarnika na 40 min w temperaturze 180 st. C.
 - Brzoskwinie wyjąć z puszki i odsączyć z syropu. Galaretkę wykonać według instrukcji na opakowaniu. Gdy się rozpuści, wstawić ują w zimne miejsce do ostudzenia.
 - Po ostygnięciu ciasta ułożyć na nim pokrojone owoce i zalać galaretką. Odstawić w zimne miejsce, do stężenia.
 
Sposób przygotowania ciasta jogurtowego z brzoskwiniami i lekką glazurą z galaretki:
1. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól oraz cukier waniliowy. Całość dokładnie wymieszać. Do produktów dodać jogurt naturalny, olej i jajka. Całość zmiksować na gęstą masę. Następnie wlać do foremki i wstawić do piekarnika na 40 min w temperaturze 180 st. C.
2. Brzoskwinie wyjąć z puszki i odsączyć z syropu. Galaretkę wykonać według instrukcji na opakowaniu. Gdy się rozpuści, wstawić ują w zimne miejsce do ostudzenia.
3. Po ostygnięciu ciasta ułożyć na nim pokrojone owoce i zalać galaretką. Odstawić w zimne miejsce, do stężenia.
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i lekką glazurą z galaretki – dodatkowe informacje
Jeżeli chcemy, aby brzoskwinie skąpane były w galaretce, a nie tylko nią przykryte – należy rozpuścić więcej opakowań. Zamiast brzoskwiń możemy użyć innych owoców, np. truskawek czy wiśni.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto jogurtowe z białym serem
Następny przepis: Ciasto jogurtowe z gruszkami






