Ciasto jogurtowe z białym serem

Ciasto jogurtowe z białym serem

Oto przepis na delikatnie kwasne ciasto jogurtowe z białym serem. To harmonijne połączenie słodyczy i lekkiej kwaskowatości sprawia, że ciasta jogurtowe z serem są tak wyjątkowe. Chrupiące i lekko biszkoptowe ciasto z delikatną masą serową z pewnością zachwyci każdego, kto je spróbuje. Ten przepis sprawdzi się na wszelkiego rodzaju domowe get-togethers oraz specjalne okazje. Można go nieco urozmaicić, dodając do sera ulubione owoce, np. jagody czy wiśnie. Bez względu na to, jaką wersję wybierzesz, ciasto jogurtowe z serem zawsze wypada pysznie.

Składniki:

  • Ser:
  • 25 dag sera białego półtłustego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 jajka
  • 4 kopiaste łyżki wiórków kokosowych
  • Ciasto:
  • 2 jajka
  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki mąki krupczatki
  • pół szklanki cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 100 ml oleju
  • 20 dag jogurtu naturalnego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie ciasta jogurtowego z białym serem

  1. Masa serowa: Do miski wbijamy jajko, dodajemy oba cukry, dodajemy ser i miksujemy blenderem ręcznym na gładką masę, następnie wsypujemy budyń i chwilę miksujemy, na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.
  2. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy, dodajemy jogurt naturalny i dalej miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę krupczatkę, mąkę tortową i proszek do pieczenia, miksujemy do dokładnego połączenia się składników.
  3. Do pieczenia: Ciasto wykładamy na blaszkę o wymiarach około 25 cm x 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia, na ciasto kupkami wykładamy masę serową.
  4. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 45-50 minut. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy.
  5. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy.

Słowa kluczowe: ciasto jogurtowe z serem, ciasta jogurtowe z serem

Ciasto jogurtowe z białym serem – dodatkowe informacje

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Blaszka o wymiarach około 25 cm x 21cm.

Ciasto można pokroić na około 12 dużych kawałków.

Ciasto można upiec w tortownicy o średnicy 23 cm.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: ciasto jogurtowe - dukan
Następny przepis: Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i lekką glazurą z galaretki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode