Ciasto jogurtowe z białym serem
Oto przepis na delikatnie kwasne ciasto jogurtowe z białym serem. To harmonijne połączenie słodyczy i lekkiej kwaskowatości sprawia, że ciasta jogurtowe z serem są tak wyjątkowe. Chrupiące i lekko biszkoptowe ciasto z delikatną masą serową z pewnością zachwyci każdego, kto je spróbuje. Ten przepis sprawdzi się na wszelkiego rodzaju domowe get-togethers oraz specjalne okazje. Można go nieco urozmaicić, dodając do sera ulubione owoce, np. jagody czy wiśnie. Bez względu na to, jaką wersję wybierzesz, ciasto jogurtowe z serem zawsze wypada pysznie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ser:
- 25 dag sera białego półtłustego
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 budyń waniliowy
- 1 jajka
- 4 kopiaste łyżki wiórków kokosowych
- Ciasto:
- 2 jajka
- półtorej szklanki mąki tortowej
- pół szklanki mąki krupczatki
- pół szklanki cukru
- 2 cukry waniliowe
- 100 ml oleju
- 20 dag jogurtu naturalnego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie ciasta jogurtowego z białym serem
- Masa serowa: Do miski wbijamy jajko, dodajemy oba cukry, dodajemy ser i miksujemy blenderem ręcznym na gładką masę, następnie wsypujemy budyń i chwilę miksujemy, na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.
- Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy, dodajemy jogurt naturalny i dalej miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę krupczatkę, mąkę tortową i proszek do pieczenia, miksujemy do dokładnego połączenia się składników.
- Do pieczenia: Ciasto wykładamy na blaszkę o wymiarach około 25 cm x 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia, na ciasto kupkami wykładamy masę serową.
- Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 45-50 minut. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy.
- Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy.
Słowa kluczowe: ciasto jogurtowe z serem, ciasta jogurtowe z serem
Ciasto jogurtowe z białym serem – dodatkowe informacje
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 25 cm x 21cm.
Ciasto można pokroić na około 12 dużych kawałków.
Ciasto można upiec w tortownicy o średnicy 23 cm.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: ciasto jogurtowe - dukan
Następny przepis: Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i lekką glazurą z galaretki.