Ciasto Jeż

Ciasto Jeż

Na pewno zainteresuje Cię nietypowy przepis, którym jest Ciasto Jeż. To niezwykle efektowne i smaczne ciasto, które przyciąga wzrok swym oryginalnym wyglądem, przypominającym uroczego jeża. Mimo swojej innowacyjnej formy, jest dość proste w wykonaniu. Co więcej, jest to doskonała propozycja na przekąskę dla dzieci – z pewnością ucieszy ich zarówno jego smak, jak i urokliwy design. Składniki, z których jest wykonane to domowe pokarmy, które zwykle mamy w kuchni, więc możemy sprawić radość swoim bliskim bez wielkiego przygotowania. Sprawdź, jak zrobić ciasto jeż.

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki (1/2 ziemniaczanej i 1/2 tortowej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wódki (lub octu)
  • Krem:
  • 4 jajka
  • 20 dag cukru
  • 30 dag masła roślinnego
  • kakao
  • marmolada lub dżem
  • migdały (słupki)
  • drażetki czekoladowe

Ciasto jeż – jak zrobić?

  1. Upiec biszkopta a gdy przestygnie wyciąć z niego 3 spody w ksztalcie jeża (duży, średni, mały).
  2. Białka ubić na sztywno dodać cukier – wymieszać i dodać żółtka. Masło rozetrzec i dodawać po łyżce ubitych jajek. Gdy powstanie krem dodać kakao.
  3. W przybliżeniu

    Na talerzu ułożyć 1-wszy duży spód i posmarować go kremem, na to 2-gi spód – posmarować go dżemem, na to 3-ci spód. Posmarować całego jeża kremem. Nos i oczy zrobić z drażetek, a igły z migdałów.

Słowa kluczowe: ciasto jeż, zdjęcie

Ciasto Jeż – dodatkowe informacje

Wokół Jeża można poukładać kawałki zielonej galaretki dla lepszego efektu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto jabłkowo - orzechowe
Następny przepis: ciasto jogurtowe - dukan

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode