Ciasto jagodowe bez pieczenia

Ciasto jagodowe bez pieczenia

Kto powiedział, że ciasto musi zawsze piec się w piekarniku? Dziś mamy dla Was przepis, który obala ten mit. Niesamowicie proste i szybkie ciasto z jagodami, które nie wymaga wypiekania. Idealne na letnie dni, kiedy nie chcemy stawać przy rozgrzanym piekarniku, a jednocześnie mamy ochotę na domowy deser. Czy może być coś smaczniejszego niż soczyste, słodkie jagody połączone z delikatnym spodem? To ciasto jagodowe bez pieczenia na pewno zaskoczy Was swoim smakiem i prostotą wykonania. Idealny wybór dla każdego, kto szuka szybkiego, ale zarazem pysznego deseru!

Składniki:

  • Spód
  • 150g herbatników
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100g masła
  • Masa jagodowa
  • 500g jagód*
  • 10g żelatyny
  • 50ml soku z wiśni
  • 200g naturalnego serka homogenizowanego
  • 400ml śmietany kremówki
  • 75g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Ciasto jagodowe bez pieczenia – jak zrobić?

  1. 1.

    Jagody opłukać i osuszyć.

  2. 2.

    Tortownicę o średnicy 18cm wysmarować cienko masłem.

  3. 3.

    Herbatniki drobno pokruszyć. Ja zrobiłam to za pomocą wałka. Dodać cynamon, cukier i masło. Dobrze wymieszać. Uzyskaną masą wyłożyć dno tortownicy, docisnąć i wstawić do lodówki.

  4. 4.

    Jagody zmiksować blenderem zostawiając garść lub dwie do dekoracji. Dodać sok wiśniowy i wymieszać. Dodać przesiany cukier puder i sok z cytryny. Wymieszać.

  5. 5.

    Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, odstawić do napęcznienia. Następnie przełożyć żelatynę do garnuszka i rozpuścić na małym ogniu.

  6. 6.

    Do ciepłej, ale nie gorącej żelatyny dodać łyżkę śmietany i wymieszać na jednolitą masę, dodać do masy jagodowej i dokładnie wymieszać. Dodać śmietanę i serek, dokładnie wymieszać.

  7. 7.

    Uzyskaną masę przelać na schłodzony spód i wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekorować pozostałymi jagodami. Można też użyć bitej śmietany do dekoracji.

Porady

Ciasto jagodowe bez pieczenia – dodatkowe informacje

* Myślę, że spokojnie można tu użyć jagód mrożonych.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto jabłkowo - orzechowe
Następny przepis: ciasto jogurtowe - dukan

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode