Ciasto jagodowe bez pieczenia
Składniki:
- Spód
- 150g herbatników
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka cukru pudru
- 100g masła
- Masa jagodowa
- 500g jagód*
- 10g żelatyny
- 50ml soku z wiśni
- 200g naturalnego serka homogenizowanego
- 400ml śmietany kremówki
- 75g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
Ciasto jagodowe bez pieczenia – jak zrobić?
-
1.
Jagody opłukać i osuszyć.
-
2.
Tortownicę o średnicy 18cm wysmarować cienko masłem.
-
3.
Herbatniki drobno pokruszyć. Ja zrobiłam to za pomocą wałka. Dodać cynamon, cukier i masło. Dobrze wymieszać. Uzyskaną masą wyłożyć dno tortownicy, docisnąć i wstawić do lodówki.
-
4.
Jagody zmiksować blenderem zostawiając garść lub dwie do dekoracji. Dodać sok wiśniowy i wymieszać. Dodać przesiany cukier puder i sok z cytryny. Wymieszać.
-
5.
Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, odstawić do napęcznienia. Następnie przełożyć żelatynę do garnuszka i rozpuścić na małym ogniu.
-
6.
Do ciepłej, ale nie gorącej żelatyny dodać łyżkę śmietany i wymieszać na jednolitą masę, dodać do masy jagodowej i dokładnie wymieszać. Dodać śmietanę i serek, dokładnie wymieszać.
-
7.
Uzyskaną masę przelać na schłodzony spód i wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekorować pozostałymi jagodami. Można też użyć bitej śmietany do dekoracji.
Porady
Ciasto jagodowe bez pieczenia – dodatkowe informacje
* Myślę, że spokojnie można tu użyć jagód mrożonych.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto jabłkowo - orzechowe
Następny przepis: ciasto jogurtowe - dukan