Ciasto jabłkowo – orzechowe
Zapraszam do wypróbowania przepisu na ciasto jabłkowo-orzechowe, które jest jednym z ulubionych deserów Ewy Wachowicz. To ciasto to idealny kompromis między słodkim, a jednocześnie zdrowym deserem. Soczyste jabłka i chrupiące orzechy stanowią doskonałe połączenie smaków. Dodatkowo, warto zaznaczyć, że to ciasto doskonale sprawdza się na różnego rodzaju spotkaniach, zarówno tych rodzinnych, jak i tych z przyjaciółmi. Przygotowanie ciasta nie jest skomplikowane, a efekt końcowy z pewnością zachwyci zarówno Ciebie, jak i Twoich bliskich. Zaprzyjaźnij się z tym przepisem i ciesz się wyjątkowym smakiem ciasta jabłkowo-orzechowego.
admin
Składniki:
- 6-7 dużych jabłek obranych i pokrojonych w kostkę
- niepełna szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 7-8 orzechów posiekanych
- 3 jajka roztrzepane
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 roztopionej i ostudzonej kostki margaryny
Ciasto jabłkowo – orzechowe – jak zrobić?
-
Jabłka zasypać cukrem na ok. 1h, trzymać w lodówce. Po tym czasie wyjąć z lodówki. Gdy jabłka osiągną temperaturę pokojową (po około 10-15 minutach), wsypać do nich resztę składników i wymieszać.
Ciasto przełożyć do dwóch keksówek i upiec 180 stopni ok. 40 minut.
Polać polewą lub posypać cukrem pudrem.
Ciasto jabłkowo – orzechowe – dodatkowe informacje
Do placka można dodać łyżkę kakao, a orzechy można wzbogacić o inne bakalie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: ciasto irysek
Następny przepis: Ciasto jagodowe bez pieczenia