Ciasto imbirowe

Ciasto imbirowe

Ciasto imbirowe to prawdziwa gratka dla fanów intensywnych, korzennych smaków. Znany jest to deser oparty na korzeniu imbiru, który dodaje mu charakterystycznego aromatu i pikantnego akcentu. Te smaki idealnie komponują się z miodem, przyprawami korzennymi i brązowym cukrem zawartymi w składnikach tego pysznego ciasta. Podając ciasto imbirowe, proponujemy dołączyć do niego filiżankę ulubionej kawy lub herbaty, które podkreślą jego wyrazisty smak. Nawet jeśli nie jesteś wielkim fanem imbiru, zachęcamy do spróbowania tego ciasta – być może zmienisz swoje upodobania kulinarne.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 180 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki miodu
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka sody
  • 46 g kandyzowanego imbiru (drobna kostka)

Ciasto imbirowe – jak zrobić?

  1. Wymieszać w misce: mąkę, imbir, proszek do pieczenia, cynamon, sól. W misce utrzeć masło z cukrem i miodem. Dodawać po jednym jajku, następnie mąkę. Mleko wymieszać z sodą, dodać do ciasta, na końcu dodać pokrojony imbir.
  2. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach.

Ciasto imbirowe – dodatkowe informacje

Ciasto imbirowe można polać polewą cytrynową.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto holenderskie
Następny przepis: Ciasto inwalida

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode