Ciasto inwalida

Ciasto inwalida

Przedstawiamy przepis na tradycyjny, choć mało znany polski deser – ciasto „Inwalida”. Ten specyficzny placek inwalida swoją nazwę zawdzięcza niezwykłej teksturze, przypominającej mozaikę, na skutek różnych warstw ciasta. Historia tego ciasta sięga dziewiętnastowiecznej Polski, skąd pochodzą pierwsze zapisy na temat tego deseru. Dzięki swojej prostocie jest niezwykle łatwy do wykonania, a mimo to zachwyca smakiem każdego łasucha. Składniki, które są potrzebne do jego przygotowania, są podstawowe i zazwyczaj dostępne w każdej kuchni. Ciasto inwalida z pewnością zaskoczy gości swoim nietypowym wyglądem i wykwintnym smakiem.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 45-50 dag mąki
  • 10 dag cukru pudru (w oryginale 15 dag)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miodu
  • 10 dag rozpuszczonego masła
  • 1 cukier waniliowy (lub domowy cukier waniliowy)
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • Masa budyniowa:
  • 1 szklanka mleka
  • 10 dag cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 15 dag masła
  • Dodatkowo:
  • słoik dowolnych powideł (u mnie powidła śliwkowe)

Ciasto inwalida – jak zrobić?

  1. Ze składników zagnieść ciasto, podzielić na 3 równe części i upiec 3 placki osobno (blaszka 25×35 cm). Po upieczeniu placki są twarde, ale po przełożeniu masą i powidłem i po leżakowaniu miękną.
  2. Na dno blaszki włożyć jeden placek miodowy, posmarować powidłem (niezbyt grubo). Przyłożyć drugim ciastem miodowym.
  3. Większą część mleka wlać do garnka i wsypać cukier, a w mniejszej wymieszać obie mąki. Mleko z cukrem zagotować, kiedy zawrze, wlać mleko z mąką, gotować do uzyskania konsystencji budyniu. Do gorącego budyniu dodać 15 dag masła i mieszać, aż budyń wchłonie cały tłuszcz. Gorący krem wyłożyć na ciasto, przykryć ostatnim plackiem miodowym i lekko docisnąć.
  4. Ciasto odstawić przynajmniej na noc, a najlepiej na 24 godziny. Można wierzch posypać cukrem pudrem lub oblać polewą – u nas była wersja bez dodatków.

Słowa kluczowe: placek inwalida, ciasto inwalida

Ciasto inwalida – dodatkowe informacje

zamiast powideł można użyć prażonych jabłek z galaretką


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto imbirowe
Następny przepis: Ciasto jabłkowo - orzechowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode