Ciasto Ikar
Ciasto Ikar to wyjątkowy deser, którego receptura przeniesie Cię w kulinarną podróż pełną niezwykłych smaków. Wyjątkowość tego przepisu polega na harmonijnym połączeniu składników, które w swojej prostocie tworzą coś niezwykle wykwintnego i pysznego. Delikatne, ale jednocześnie intensywne w smaku, to ciasto rozpływa się w ustach, pozostawiając po sobie długotrwałe wrażenie. Wykorzystanie tylko najwyższej jakości składników zapewnia niezapomniane walory smakowe. Receptura Ciasta Ikar to nie tylko doskonałe połączenie tradycji z nowoczesnością, ale także wyzwanie dla wszystkich miłośników pieczenia, które chcą spróbować czegoś nowego i niepowtarzalnego.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto biszkoptowe:
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru kryształu
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki oleju
- Ciasto ciemne:
- 20 dag Margaryny
- 3/4 szkl cukru kryształu
- 4 łyżki wody
- 3 łyżki kakao
- 1,5 szkl Mąki
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Ciasto kokosowe:
- 3 białka
- 10 dag cukru kryształu
- 15 dag Kokosu
- Krem:
- 1/2 l mleka
- 3 łyżki cukru kryształu
- Cukier waniliowy
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka
- kostka margaryny
- sok z cytryny
- 3 batony „IKAR”
Ciasto ikar – jak zrobić?
-
Ciasto biszkoptowe:
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodajemy żółtka i olej, przesianą mąkę. Delikatnie mieszamy łyżką aż składniki się połączą. Wylewamy na blachę. Rzucamy 3 razy o podłogę z wysokości ok 20cm. Pieczemy ok 20 minut w 180’C. Po wyjęciu z piekarnika znów rzucamy o podłogę 3 razy. Zostawiamy do ostudzenia. -
Ciasto ciemne:
Kakao, cukier, margarynę, wodę zagotować. Do ostudzonej masy dodać żółtka, mąkę, proszek. Na końcu dodać pianę z białek.Ciasto kokosowe:
Białka ubić, dodać cukier, a na końcu kokos.Wykładać na blaszkę łyżką na przemian ciasto ciemne i ciasto kokosowe. Upiec w temp 180’C przez ok 45-50 min. Po przestudzeniu przekroić na 2 części.
-
Krem:
Mleko, cukry zagotować, żółtka roztrzepać z mąką, oraz odrobiną mleka i mieszając wlewać na gotujące się mleko. Wystudzony krem utrzeć z margaryną i podzielić na 2 części. Do pierwszej dodać sok z cytryny. Batoniki rozpuścić na małym ogniu z 2-3 łyżkami mleka i przestudzone dodać do drugiej masy. -
Przełożyć placki:
ciasto ciemne z kokosem – krem ikar – biszkopt – krem cytrynowy – ciasto ciemne z kokosem – polewa
Ciasto Ikar – dodatkowe informacje
blaszka 25×25