Ciasto hawajskie

Ciasto hawajskie

Zapraszamy na tropikalną kulinarną podróż prosto z naszej kuchni, przygotowując niezwykle pyszne ciasto hawajskie. Ta egzotyczna propozycja z pewnością zadowoli najbardziej wymagający podniebienia. Ciasto hawajskie to aromatyczny deser, który odzwierciedla słodki smak hawajskiej kuchni. To subtelna mieszanka najwyższej jakości składników, które łączą w sobie esencję rajskich smaków. Ta wykwintna potrawa to prawdziwa gratka dla miłośników hawajskich potraw, którzy cenią nuty słodyczy orzechów, świeżości owoców i kremowego kokosa. Zacznij swoją tropikalną przygodę z naszym ciastem hawajskim!

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ciasto kokosowe:
  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 15 dag wiórków kokosowych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Masa budyniowa:
  • 2 1/2 szklanki mleka
  • 20 dag masła
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 puszka ananasów
  • 1 łyżka alkoholu
  • Poncz:
  • Woda przegotowana
  • Sok z cytryny
  • 1 łyżka alkoholu
  • Forma:
  • 23/35 cm

Ciasto hawajskie – jak zrobić?

  1. 1.
    Biszkopt:

    Białka oddzielić od żółtek i ubić pianę na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodawać po łyżce cukier i ubijać aż piana będzie twarda. Następnie dodawać po o jednym żółtku i mąki wraz z proszkiem i delikatnie mieszać łyżka. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem – boki firmy nie smarować tylko spód. Pieczenie ok 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po wystygnięciu biszkopt napaczowac wodą z cytryną i alkoholem.
  2. 2.
    Ciasto kokosowe:

    Ubić białka na sztywno wraz ze szczyptą soli, następnie dodawać po łyżce cukru, zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce kokosu i mąkę ziemniaczaną. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem. Pieczenie ok. 30 minut w temp. 170 stopni.
  3. 3.
    Masa budyniowa:


    1 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrami, w pozostałym mleku rozśmieszać żółtka wraz z mąką i budynkami, wylać na gotujące się mleko ciągle mieszając aby się nie przypaliło ugotować budyń. Budyń przełożyć do miski i nakryć folią spożywczą aby nie powstał kożuch i wystudzić. Masło utrzeć na puch i dodawać po łyżce budyniu na koniec dodać pokrojone w kostkę ananasy oraz alkohol. Masę wyłożyć na biszkopt i przykryć ciastem kokosowym. Ciasto wstawić do lodówki aby smaki się wyrównały. Wierzch ciasta możemy przyozdobić rozpuszczoną czekoladą. Smacznego.

Ciasto hawajskie – dodatkowe informacje

Użyłam szklanki o pojemności 250 ml.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto Grześki
Następny przepis: Ciasto herbatnik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode