Ciasto gruszkowe z bitą śmietaną
Przygotowanie pysznego deseru nie musi być trudne. Przedstawiamy przepis na ciasto gruszkowe z bitą śmietaną, które swoją prostotą, smakiem i wyglądem zaskakuje na każdym kroku. Suchy biszkopt, zanurzony w aromatycznej gruszkowej uciesze, przeplatany lekką, puszystą bitą śmietaną – brzmi jak raj dla podniebienia. To nie jest zwykły deser, to prawdziwy tort gruszkowy z bitą śmietaną o niepowtarzalnym, delikatnym i orzeźwiającym smaku. Bez względu na to, czy szukasz ciasta na specjalną okazję, czy po prostu chcesz poczęstować bliskich pysznym deserem – ten tort sprawdzi się idealnie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 budyń waniliowy
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Krem:
- 500 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka gruszkowa
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3/4 szklanki wody
- Masa gruszkowa:
- gruszki w syropie 0,9 l
- 1 galaretka gruszkowa
- 2 łyżeczki żelatyny
- Polewa:
- 1/2 gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kremówki
- wiórki kokosowe do posypania
- Blacha 24×36
Ciasto gruszkowe z bitą śmietaną – jak zrobić?
- Białka ubić z solą, dodawać po trochę cukier i ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku. Przesianą mąkę wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać i wylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25-30 min w temp 170C. Po schłodzeniu przekroić.
- Gruszki wyjąć z syropu i drobno pokroić. Syrop zagotować, dodać galaretkę z żelatyną i dokładnie wymieszać. Wlać do pokrojonych gruszek i odstawić do stężenia.
- Wykorzystałam gruszki z przepisu: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/gruszki-w-syropie-21
- Galaretkę z żelatyną rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić. Śmietanę ubić (odłożyć 2 łyżki do polewy) z cukrem pudrem i ubijając dodać tężejącą galaretkę. Szybko wyłożyć na przekrojony biszkopt. Schłodzić.
- Zastygające gruszki wyłożyć na śmietanę i przykryć drugą połową biszkopta.
- Składniki polewy mieszając rozpuścić w kąpieli wodnej, polać ciasto i posypać wiórkami.
xxxx – dodatkowe informacje
Ciasto gruszkowe z bitą śmietaną.
Biszkopt, dobrze jest upiec dzień wcześniej.