Ciasto gruszkowe z bitą śmietaną

Ciasto gruszkowe z bitą śmietaną

Przygotowanie pysznego deseru nie musi być trudne. Przedstawiamy przepis na ciasto gruszkowe z bitą śmietaną, które swoją prostotą, smakiem i wyglądem zaskakuje na każdym kroku. Suchy biszkopt, zanurzony w aromatycznej gruszkowej uciesze, przeplatany lekką, puszystą bitą śmietaną – brzmi jak raj dla podniebienia. To nie jest zwykły deser, to prawdziwy tort gruszkowy z bitą śmietaną o niepowtarzalnym, delikatnym i orzeźwiającym smaku. Bez względu na to, czy szukasz ciasta na specjalną okazję, czy po prostu chcesz poczęstować bliskich pysznym deserem – ten tort sprawdzi się idealnie.

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Krem:
  • 500 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka gruszkowa
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3/4 szklanki wody
  • Masa gruszkowa:
  • gruszki w syropie 0,9 l
  • 1 galaretka gruszkowa
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • Polewa:
  • 1/2 gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kremówki
  • wiórki kokosowe do posypania
  • Blacha 24×36

Ciasto gruszkowe z bitą śmietaną – jak zrobić?

  1. Białka ubić z solą, dodawać po trochę cukier i ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku. Przesianą mąkę wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać i wylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25-30 min w temp 170C. Po schłodzeniu przekroić.
  2. Gruszki wyjąć z syropu i drobno pokroić. Syrop zagotować, dodać galaretkę z żelatyną i dokładnie wymieszać. Wlać do pokrojonych gruszek i odstawić do stężenia.
  3. Wykorzystałam gruszki z przepisu: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/gruszki-w-syropie-21
  4. Galaretkę z żelatyną rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić. Śmietanę ubić (odłożyć 2 łyżki do polewy) z cukrem pudrem i ubijając dodać tężejącą galaretkę. Szybko wyłożyć na przekrojony biszkopt. Schłodzić.
  5. Zastygające gruszki wyłożyć na śmietanę i przykryć drugą połową biszkopta.
  6. Składniki polewy mieszając rozpuścić w kąpieli wodnej, polać ciasto i posypać wiórkami.

xxxx – dodatkowe informacje

Ciasto gruszkowe z bitą śmietaną.

Biszkopt, dobrze jest upiec dzień wcześniej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto Generał
Następny przepis: Ciasto gruszkowo-imbirowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode