Ciasto Eli - Słodka Fantazja

Ciasto Eli – Słodka Fantazja

Przedstawiamy Ciasto Eli – Słodką Fantazję, który jest prawdziwym odkryciem dla miłośników oryginalnych smaków. Ta słodka przekąska, doskonała na różnego rodzaju imprezy i spotkania, to wykwintna połączenie smaków, które pozostaną długo w pamięci. Charakterystyczne dla tego przepisu jest wykorzystanie wielu różnorodnych składników, które razem tworzą naprawdę unikalną kompozycję. Słodkie fantazje przepisy takie jak ten są idealne dla osób, które chcą spróbować czegoś nowego i niebanalnego. Przygotowanie tego ciasta może być ciekawą kulinarną przygodą, prowadzącą do odkrycia nieznanych dotąd smaków.

Składniki:

  • Ciasto: 1,5 szklanki mąki, 2 jajka, pół kostki margaryny, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka mąki ziemniaczanej, pół szklanki cukru
  • Mus: 1 kilogram malin świeżych lub mrożonych, cukier, galaretka malinowa, 2 łyżeczki żelatyny
  • Masa: duży budyń śmietankowy bez cukru (na 750 ml mleka), łyżka mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, 3 łyżki cukru, 0,5 litra mleka, kostka masła, 100-150 ml ajerkoniaku
  • Dodatkowo: 250 ml śmietany 30%, galaretka malinowa, 4 paczki herbatników, kawałek czekolady

Ciasto eli – słodka fantazja – jak zrobić?

  1. 1.

    Ciasto:

    Makę wymieszać z proszkiem i posiekać z margaryną, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 15 min.

    Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać mąkę ziem. i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na podpieczone ciasto i piec ok. 15 min.

  2. 2.

    Mus malinowy:

    Maliny zmiksować blenderem, dodać galaretkę, żelatynę, cukier i zagotować. Odstawić do stężenia ale nie całkowitego.

  3. 3.

    Masa ajerkoniakowa:

    Większą część mleka zagotować z cukrem w pozostałym rozmieszać budyń i mąki – ugotować budyń. Wystudzony budyń zmiksować z masłem następnie dalej miksując dodawać ajerkoniak.

  4. 4.

    Na ciasto wykładamy mus malinowy, przykrywamy herbatnikami następnie masę ajerkoniakową i znów przykrywamy herbatnikami.

    Ubijamy dobrze schłodzoną śmietanę stopniowo dodając galaretkę i wykładamy na herbatniki. Na wierzch ścieramy czekoladę.

Słodka Fantazja – dodatkowe informacje

W pierwszej kolejności najlepiej ugotować mus i budyń aby mogły wystygnąć.
Można wykorzystać inne owoce np. truskawki, jagody, porzeczki, wiśnie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto ekstra czekoladowe à la trufla
Następny przepis: Ciasto francuskie (listkowe) z dodatkiem smalcu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode