Ciasto Eli – Słodka Fantazja
Składniki:
- Ciasto: 1,5 szklanki mąki, 2 jajka, pół kostki margaryny, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka mąki ziemniaczanej, pół szklanki cukru
- Mus: 1 kilogram malin świeżych lub mrożonych, cukier, galaretka malinowa, 2 łyżeczki żelatyny
- Masa: duży budyń śmietankowy bez cukru (na 750 ml mleka), łyżka mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, 3 łyżki cukru, 0,5 litra mleka, kostka masła, 100-150 ml ajerkoniaku
- Dodatkowo: 250 ml śmietany 30%, galaretka malinowa, 4 paczki herbatników, kawałek czekolady
Ciasto eli – słodka fantazja – jak zrobić?
-
1.
Ciasto:
Makę wymieszać z proszkiem i posiekać z margaryną, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 15 min.
Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać mąkę ziem. i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na podpieczone ciasto i piec ok. 15 min.
-
2.
Mus malinowy:
Maliny zmiksować blenderem, dodać galaretkę, żelatynę, cukier i zagotować. Odstawić do stężenia ale nie całkowitego.
-
3.
Masa ajerkoniakowa:
Większą część mleka zagotować z cukrem w pozostałym rozmieszać budyń i mąki – ugotować budyń. Wystudzony budyń zmiksować z masłem następnie dalej miksując dodawać ajerkoniak.
-
4.
Na ciasto wykładamy mus malinowy, przykrywamy herbatnikami następnie masę ajerkoniakową i znów przykrywamy herbatnikami.
Ubijamy dobrze schłodzoną śmietanę stopniowo dodając galaretkę i wykładamy na herbatniki. Na wierzch ścieramy czekoladę.
Słodka Fantazja – dodatkowe informacje
W pierwszej kolejności najlepiej ugotować mus i budyń aby mogły wystygnąć.
Można wykorzystać inne owoce np. truskawki, jagody, porzeczki, wiśnie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto ekstra czekoladowe à la trufla
Następny przepis: Ciasto francuskie (listkowe) z dodatkiem smalcu