Ciasto ekstra czekoladowe à la trufla
Zapraszamy do odkrycia wyjątkowego przepisu, dzięki któremu prosto z Twojej kuchni wydobywać się będzie niepowtarzalny aromat czekoladowych smakołyków. Na naszej liście dzisiaj znajduje się ciasto ekstra czekoladowe à la trufla. Mamy nadzieję, że to niezwykłe połączenie intensywności ciemnej czekolady oraz subtelnego, ale też wyraźnego śródka, który kojarzy się z luksusowymi truflami, przypadnie do gustu i najbardziej wymagającym smakoszom. Idealne dla amatorów mocnych smaków, jest jednocześnie proste w przygotowaniu – nie wymaga nieosiągalnych składników czy zaawansowanych technik cukierniczych. To danie dla wszystkich, którzy kochają „ekstra” w ekstra czekoladowym cieście.
admin
Składniki:
- 200 ml mocnej kawy (odcedzonej)
1/2 szklanki brązowego cukru
200 g mlecznej czekolady
2 łyżki whisky
3 żółtka
6 białek
60g ciemnego kakao
50g mąki pszennej
szczypta soli
duże naczynie żaroodporne
tortownica o średnicy 23 cm
papier do pieczenia
Ciasto ekstra czekoladowe à la trufla – jak zrobić?
- Do rondelka wlewamy zaparzoną kawę, dodajemy cukier i podgrzewamy na bardzo małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Czekoladę siekamy i dodajemy do gorącej kawy. Gdy ta całkowicie się roztopi, wsypujemy kakao i dolewamy whisky. Całość mieszamy energicznie trzepaczką i zostawiamy do ostygnięcia (nie musi być zimne, ważne, aby nie parzyło).
- Masę czekoladową przelewamy do dużej miski, dodajemy żółtka i ubijamy mikserem na wysokich obrotach. Na końcu dodajemy przesianą mąkę i mieszamy.
- Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Białka ubijamy z solą na bardzo sztywną pianę, a następnie porcjami dodajemy do masy czekoladowej. Całość mieszamy delikatnie szpatułką. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej masę czekoladową. Do naczynia żaroodpornego wkładamy tortownicę i zalewamy ją wrzątkiem do ok. 2/3 wysokości. Ciasto pieczemy ok. 30 minut.
Porady – dodatkowe informacje
UWAGI
Ciasto ekstra czekoladowe à la trufla po wyjęciu z piekarnika powinno mieć na wierzchu lekką, chrupiącą skorupkę.
Po upieczeniu miejsce to nadal wilgotny, ale nie rzadki środek (łatwo to sprawdzić patyczkiem).
Przed podaniem ekstra ciasto chłodzimy w lodówce kilka godzin.
Link do przepisu: http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/03/ciasto-ekstra-czekoladowe-la-trufla.html
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto ekonoma
Następny przepis: Ciasto Eli - Słodka Fantazja