Ciasto ekstra czekoladowe à la trufla

Ciasto ekstra czekoladowe à la trufla

Zapraszamy do odkrycia wyjątkowego przepisu, dzięki któremu prosto z Twojej kuchni wydobywać się będzie niepowtarzalny aromat czekoladowych smakołyków. Na naszej liście dzisiaj znajduje się ciasto ekstra czekoladowe à la trufla. Mamy nadzieję, że to niezwykłe połączenie intensywności ciemnej czekolady oraz subtelnego, ale też wyraźnego śródka, który kojarzy się z luksusowymi truflami, przypadnie do gustu i najbardziej wymagającym smakoszom. Idealne dla amatorów mocnych smaków, jest jednocześnie proste w przygotowaniu – nie wymaga nieosiągalnych składników czy zaawansowanych technik cukierniczych. To danie dla wszystkich, którzy kochają „ekstra” w ekstra czekoladowym cieście.

Składniki:

  • 200 ml mocnej kawy (odcedzonej)

    1/2 szklanki brązowego cukru

    200 g mlecznej czekolady

    2 łyżki whisky

    3 żółtka

    6 białek

    60g ciemnego kakao

    50g mąki pszennej

    szczypta soli

    duże naczynie żaroodporne

    tortownica o średnicy 23 cm

    papier do pieczenia

Ciasto ekstra czekoladowe à la trufla – jak zrobić?

  1. Do rondelka wlewamy zaparzoną kawę, dodajemy cukier i podgrzewamy na bardzo małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Czekoladę siekamy i dodajemy do gorącej kawy. Gdy ta całkowicie się roztopi, wsypujemy kakao i dolewamy whisky. Całość mieszamy energicznie trzepaczką i zostawiamy do ostygnięcia (nie musi być zimne, ważne, aby nie parzyło).
  2. Masę czekoladową przelewamy do dużej miski, dodajemy żółtka i ubijamy mikserem na wysokich obrotach. Na końcu dodajemy przesianą mąkę i mieszamy.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Białka ubijamy z solą na bardzo sztywną pianę, a następnie porcjami dodajemy do masy czekoladowej. Całość mieszamy delikatnie szpatułką. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej masę czekoladową. Do naczynia żaroodpornego wkładamy tortownicę i zalewamy ją wrzątkiem do ok. 2/3 wysokości. Ciasto pieczemy ok. 30 minut.

Porady – dodatkowe informacje

UWAGI

Ciasto ekstra czekoladowe à la trufla po wyjęciu z piekarnika powinno mieć na wierzchu lekką, chrupiącą skorupkę.

Po upieczeniu miejsce to nadal wilgotny, ale nie rzadki środek (łatwo to sprawdzić patyczkiem).

Przed podaniem ekstra ciasto chłodzimy w lodówce kilka godzin.

Link do przepisu: http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/03/ciasto-ekstra-czekoladowe-la-trufla.html


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto ekonoma
Następny przepis: Ciasto Eli - Słodka Fantazja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode